17.1 C
Бургас
вторник, май 14, 2024

Специалист по барута и монтьор загинаха при авария в „Арсенал“

Работна версия на следствието: искра при настройване на машина подпалила барутни смеси

Страстната седмица започна в Казанлък с трагедия – при авария в барутния завод 3 на оръжейната фирма „Арсенал“ днес загинаха двама мъже. Жертвите са зам.-директорът на завода инж. Върбан Пешков, на 53 години, и монтьорът Румен Райчев, на 41 години. „Не е имало взрив, а се е получило запалване при настройване на оборудване“, обясни за медиите изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев.

Сигнал за инцидента е подаден в 10,44 часа. Барутът нямало как да избухне, но гори много бързо и силно и двамата мъже не са успели да избягат, те са обгоряли фатално. В склад 60 на цех 120, където е станало нещастието, имало още 4 души, но те имали късмета да излязат.

Първоначално бе съобщено и за още един, леко ранен работник, но тази информация бе опровергана. „Не стана дума за друг ранен човек, освен двете жертви. Взрив наистина няма, дори прозорците на помещението не бяха пострадали“, каза пред „24 часа“ областният управител на Стара Загора Георги Ранов, който отиде намясто в „Арсенал“.

Заради специалния режим във фирмата журналисти не бяха допуснати зад портала.

По ирония на съдбата, загиналият Върбан Пешков е специалист по барутите, един от последните възпитаници на Ленинградския технологически институт в „Арсенал“ с тази специалност. Той е семеен, с 2 деца. Монтьорът Румен Райчев не бил женен, имал сестра.
От Апелативната прокуратура в Пловдив съобщиха, че по личното разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров на мястото на инцидента са пристигнали двама следователи, които участват в огледа. В „Арсенал“ дойде и окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Започналото разследнате се ръководи от Окръжната прокуратура в Стара Загора, сред основните версии е за пожар на барутни смеси, възникнал от искра, получена при настройката на оборудването. В цеха има опасни вещества, тъй като в него се прави нитроцелулоза, която е в основата на производството на барут, твърдят запознати.

След пожара, който бил загасен бързо, няма опасност за работниците и за населеието на Казанлък, както и от последващи възпламенявания, увериха от ръководството на фирмата. Работата в „Арсенал“ като цяло не била спирала.

Регионалната инспекция по околната среда и водите веднага изпрати в Казанлък апаратура за оценка на качеството на атмосферния въздух. Като предпазна мярка срещу евентуалното замърсяване на подпочвените и повърхностните води в района дори водата, използвана от огнеборците за неутрализиране на аварията, е прибрана в утаител на площадката и отведено в безотточно езеро-утаител./ 24chasa.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук