14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Специалните педагози от Бургас протестират срещу промените в закон

Ресурсни учители, психолози, логопеди, сурдопедагози и други специалисти работещи в Ресурсен център- Бургас, носят от вчера лентички на реверите си  надпис „ центрове-държавни! Да съхраним подкрепата на нашите специални деца!“. Кампанията е част от организирания от Националната асоциация на ресурсните учители (НАРУ),  символичен протест „НАРУ е Протест“ срещу предложенията в Проектозакона за предучилищно и училищно образование от Комисията по образование и наука в Народното събрание.

Проектозаконът предвижда Ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности от държавни да бъдат разформировани в недофинансирани общински структури и то само в областните градове.
Това ще доведе до липса на достатъчно специалисти, които да подкрепят децата със специални образователни потребности в цялата страна.

„НАРУ е Протест“ има искания към Комисията по образование и наука в Народното събрание в Проектозакона за предучилищно и училищно образование Ресурсните центрове да се запазят като държавна отговорност в сферата на приобщаващото образование и системата на Министерство на образованието и науката;.Да се изградят екипи за комплексно оценяване и подкрепа на децата със специалните образователни потребности на регионален принцип в Ресурсните центрове; Да се гарантира развитието на Ресурсните центрове в посока осигуряване на допълнителни ресурси, терапевтични програми и подкрепа на родителите във всяка област на страната.

В момента върви национална подписка в подкрепа на искания на ресурсните учители.
Ако не бъдат изпълнени исканията на специалните педагози, ще бъде организиран граждански протест с открити уроци от ресурсни специалисти, родители и деца пред Народното събрание.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук