13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Специални издания водят по геоложки пътеки в Странджа

Три броя специфични наръчници за опазване на местообитания и видове ще издаде ДПП  ”Странджа” към Изпълнителна агенция по горите.  „Природни местообитания от европейска значимост в защитена зона Странджа ”, „Геоложки маршрути по Черноморското крайбрежие на Природен парк „Странджа“  и фотоалбум  „Странджа” са част от международния проект Be Natur  , който приключва в края на месеца.

„ С тези три наръчника искаме да увеличим броя на хората, които осъзнават какво качество на живот дава опазването на природата и възможността за досег със съхранена природна среда. На европейско равнище все по-малко са успокоителните констатации, че ние сме опазили своята природа. Напротив, съхранената природа е поставена на много задно място като мотив за посещение на туристите на Стария континент . Много са малко останалите девствени места в Европа и едно такова място е най-голямата, наша защитена територия Парк „Странджа”. Общоевропейска е тенденцията за загуба на биоразнообразието. Изчезват видове от Европа и политиката за опазване на природата се нуждае от качествен обрат, за да осигурим добро и качествено бъдеще на следващите поколение”, заяви Иван Камбуров- ръководител на проекта. Той допълни, че вече са водени разговори с МОСВ за обявяването на Странджа за първия биосферен парк от нов тип.

В книгата с геоложките феномени по Черноморското крайбрежие са посочени 10 специализирани маршрута. Единият от тях показва качеството на скалите в близост до разрушения ваканционен комплекс „Златна перла” край Варвара, където отново има апетити за застрояване, обясниха от парка.  Маршрутите включват още фарът на Ахтопол, устието на Велека, Резово с причудливите брегове.

Второто издание, което се подготвя за печат, показва Странджа от „птичи поглед”, в четири сезона. Уникалните фотоси  са дело на Александър Иванов . В албума присъства уникалната природа, защитените зони, традиционния бит на странджанци, нестинарството, най-големия съхранен дъбов масив на Балканите, село Бръшлян, където се развива успешно устойчив туризъм.

Изданията са свързани с непреките дейности за повишаване на обществената толерантност към защитените природни територии и Натура 2000 зони. С тях се цели също да  се привлече вниманието на местната и централни власти, които да използват тези наръчници в бъдещи свои проекти, планове и програми.

В рамките на проекта са проведени 15 обучителни посещения на места, успешен пример за развитие на устойчив туризъм и  стопански дейности, свързани с биоземеделие в  зоните от Натура 2000 мрежата и в Парк Странджа.  Изготвени са също  планове за опазване на блатните костенурки, белите щъркели и дюните. Целта на Be Natur е дългосрочното опазване на богатото биологично разнообразие на Странджа планина, включително прилежащите 10% от българското Черноморското крайбрежие.

 

 

 

Международният проект BE NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000” се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”. В проекта BE NATUR  участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г.  Общият бюджет е 2 021 215 €. Одобреното финансиране за дейностите в България възлиза на 134 хил. €, от които национално съфинансиране в размер на 15% се предоставя от МРРБ.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук