14.3 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Спешни мерки заради мъртвите пеликани

Дивертори решават врменно проблема

Трябва да бъде изготвен общ проект за поставянето на дивертори  в района на бургаския комплекс „Долно Езерово ”. Това стана ясно след среща между представители на неправителствени  организации, бизнеса и РИОСВ  – Бургас. Целта е да се намалят инцидентите с птици, които все по-често намират смъртта си след удар в съоръженията от електропреносната мрежа.

Решението обаче ще бъде само временно, посочиха от БДЗП. От РИОСВ  допълниха, че смъртни случаи имало дори и в райони с мотирани вече дивертори, които се оказвали неефективни в тъмната част на деня.  От Българско дружество на птиците посочиха, че единственото ефективно решение на проблема е вкопаването на кабелите за високо напрежение – инвестиция, която обаче ще струва твърде скъпо.

A

Повод за извънредната среща днес стана пореден случай на загинали птици в района преди няколко дни. Според експертите от БДЗП и БФ „Биоразнообразие”, откритите 28 мъртви розови пеликани не са изолиран случай. Оттам отчитат, че през годините се наблюдава пик на инцидентите по време на пролетната и есенната миграции. За подобно масово измиране обаче данни няма.

39 пеликана са открити мъртви край „Долно Езерово“

Откритите край „Долно Езерово” мъртви пеликани не са загинали след токов удар, а при сблъсък в проводниците и стълбовете, стана ясно днес. Припомняме, че сигнал за инцидента беше подаде на 30 септември. Две седмици по-рано пък бяха намерени други 7 мъртви птици. Стълбовете край бургаския комплекс, експертите определят като една от най-невралгичните точки. От РИОСВ – Бургас съобщиха, че част една част от тях са държавни, а други са собственост на Лукойл, откъдето увериха, че ще съдействат с всички възможни средства за разрешаването на проеблема.

До края на месеца трябва да стане ясно колко ще струва монтирането на диверторите , които да намалят инцидентите. По неофициална информация съоръженията трябва да бъдат поставени на трасе около 1 километър. Инвестицията може да надхвърли 20 000 лева. Средната цена на един дивертор е около 60 лева, като всички трябва да бъдат поставени на разстояние от 3 до 5 метра.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук