11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Спират влаковете по трасето Айтос – Нова Загора

Движението по железопътната отсечка Айтос – Нова Загора ще бъде спряно до седмица. Това каза в Бургас, министърът на транспорта, Ивайло Московски. „Имаше потенциален риск от сблъсък вчера на Гара Церковски. Два влака спряха на около 250 метра един от друг. Днес тръгнахме на инспекция по всички идентифицирани девет гари с такъв съществуващ, потенциален риск“, обясни министърът. 

Всички гара са в отсечка от около 80 км  – между Нова Загора и Айтос. Според Московски, движението на пътниците ще бъде улеснено с трансборд , за който ще бъдат осигурени автобуси. Графикът и маршрутът има обаче все още не са ясни. Предстои обсъждаме по темата с директори на гари и кметове по общини. 

„По уверение на изпълнителя и ръководителя на проекта от НКЖИ , считаме, че в рамките на месец и половина ще може да бъде възстановена нормалната сигнализация и сигнално охранителна техника по тези девет гари, така че утре ми предстои  среща с консорциума, който е изпълнител на проекта /Рехабилитация на ЖП  отсечка Бургас – Пловдив/, чието основно задължение е да осигурят това трансбордиране“, добави  Ивайло Московски и допълни: „Разпоредил съм и да се удвоят смените, да се дадат допълнителни възнаграждения на стрелочниците.“

По думите на Московски, рехабилитацията на жп -трасето Бургас – Пловдив се движи със закъснение от година. „В рамките на нашия мандат имаше не повече от месец – два закъснение и то беше контролируемо . Експериментът с правителството на Пламен Орешарски  доведе до повече от година забавяне на всички  инфраструктурни  проекти. Изключително  сме притеснени, Има опасност да се загубят европейски средства. Възложил съм мобилизация и актуализация на графиците. Ще глобяваме и изпълнители ако не наваксат с изпълненията“, категоричен  бе транспортният министър. 

Човешка грешка едва не е довела до челен сблъсък на два пътнически влака вчера вечерта. Инцидентът е станал около 18.00 часа при гара Церковски. На шести коловоз на гарата е бил спрял влак, пътуващ от София за Варна, а същевременно по същия коловоз е идвал пътнически влак от Бургас за Ямбол. Благодарение на машиниста, който е успял да спре композицията само на 300 метра пред другия влак, не се е стигнало до удар.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук