14.3 C
Бургас
сряда, май 22, 2024

Спират 50 влака от 12 януари, 1 500 служители – аут от БДЖ

БДЖ спира 50 влака от 12 януари 2015 г., обмисля се други 90 машини да излязат от употреба през февруари. Заради намалената от 180 млн. лв. на 140 млн. лв. субсидия през идната година ще се наложат съкращения на около 200 влака и 1500 служители, обяви транспортният министър Ивайло Московски.

гара, влак

В момента в движение са около 600 мотриси. Ако този план се изпълни, на практика подвижният състав на железниците ще бъде орязан с една трета. Предстоят разговори с местните власти, за да се уточни кои са най-нерентабилните направления.

„Предишното закриване на линии показа, че това не е ефективен начин за справяне с проблемите на БДЖ. Логично приходите падат и дружеството затъва още повече“, обясни лидерът на жп синдиката към КНСБ Петър Бунев, цитиран от „Преса“.

„Предприели сме гражданска подписка за спасяване на влаковете. След това ще започнем преговори. Ако не постигнем разумно споразумение, е възможно да се стигне до стачка. Това обаче е краен вариант, не може да оставим хората без жп превоз“, отбеляза Бунев. „Бих подкрепил мерките за оздравяване на БДЖ, в това число и закриване на жп линии, които носят много загуби. Те обаче трябва да се заместят с други, по-евтини алтернативни начини за придвижване на хората“, коментира пред „Преса“ председателят на транспорт- ната комисия в парламента Гроздан Караджов (РБ).

Той бе категоричен, че ще се противопостави на поголовни съкращения сред работещите в системата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук