18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Спират 90% от асансьорите у нас догодина, заради недомислена система

Асансьорите, които нямат гласово устройство за връзка с техниците при авария ще бъдат спирани. Става дума за 90 на сто от съоръженията в цялата страната. Изискването влиза в сила от 1 януари, съобщи пред „Труд“ председателят на Българската асансьорна асоциация инж. Валентин Маринков.

Според новите изисквания, асансьорите трябва да разполагат с двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници по поддръжката. Маринков обясни, че членовете на етажните собствености са разполагали с две години, за да приложат предписанията.

„Даден асансьор ще бъде спиран от движение, ако при годишен технически преглед през 2017 г. се установи, че не е оборудван с устройството“, уточни инж. Маринков. По думите му, това е правилно заради безопасността на хората, защото с мярката се предотвратяват часове стоене на заседнали в асансьора при авария.

„Вярно е, че всеки има GSM, обаче в шахтите на асансьорите не навсякъде има покритие, така че ако някой заседне там, където няма обхват, той може да има и пет GSM-а в джоба си и може да стои заседнал с часове“, обясни инж. Маринков.

Новото устройство представлява един бутон аларма, който трябва да бъде натиснат, обикновено за 10 секунди. Този се задейства сам, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим карта, която се свързва със сервизния телефон. Цената на нововъведението се покрива от самите потребители, но според инж. Маринков сумата не е сериозна. Устройството струва 300-350 лв., като тя трябва да бъде разделена между 20, 30 или 40 семейства в един вход, уточни председателят на БАА. Според него поддръжката за месец ще струва по 5 лв. на устройство.

Пред в. „Труд“ Маринков не е обяснил как, ако ние нямаме GSM покритие на личния си телефон в заседналия асансьор, алармената система, която също е снабдена със SIM карта ще успее да осъществи връзка с поддържащите екипи. Неясно остава и кой мобилен оператор ще осигури SIM – картите и каква ще бъде месечната такса за използването им. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук