13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

„Спящата красавица“ на бургаска сцена със софийски солисти

Премиер-солистите на Софийската опера и балет Веса Тонова и Емил Йорданов ще излязат на бургаска сцена в балета на Чайковски „Спящата красавица”. Те ще се превъплътят в образите на принцеса Аврора и принц Дезире. Примата на Бургаската опера Галина Калчева ще влезе в ролята на фея Люляк, а Надежда Величкова – фея Карабос. В спектакъла ще участват възпитаници на балетните паралелки при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас. Хореографията на спектакъла е на професор Хикмет Мехмедов, сценографията е на Иван Токаджиев, художник на костюмите – Цветанка Петкова – Стойнова. Премиерният спектакъл ще се състои на 4-ти май от 19 часа в сградата на Държавна опера – Бургас.

За солистите:

 

 

Веса Тонова, която ще се превъплъти в принцеса Аврора, е премиер-солист на Софийска опера и балет. Завършила е Националното училище за танцово изкуство – София, профил „класически танци”, и Държавна академия „Панчо Владигеров”. Участва в редица академии и международни балетни фестивали и конкурси в цял свят – САЩ, Русия, Япония, Франция. Още като студентка в първи курс в академията през 1989-та година постъпва на работа в Софийска опера и балет. В репертоара й влизат роли от спектаклите „Ромео и Жулиета”, „Жизел”, „Лешникотрошачката”, „Пепеляшка”, „Лебедово езеро”, „Баядерка” и др. Участвала в „Концерт на звездите на световния балет” през 1993-та година в Нова Каледония. Носител на „Кристална лира” за 2002-ра година и „Кристално огърлие” за 2014-та година.

 

Емил Йорданов, премиер-солист на Софийска опера и балет, е завършил Националното училище по танцово изкуство в София, след което продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Солист е в ролите на Зигфрид от „Лебедово езеро”, Алберт от „Жизел”, Арманд Дювал от „Дамата с камелиите”, Джон от „Зорба Гъркът”, Франц в „Копелия”, Принцът от „Лешникотрошачката”, Ромео от „Ромео и Жулиета” и други.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук