14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Сребърен медал донесе Магдалена Георгиева от математическата олимпиада в Минск

Отборът, представил България на Европейската олимпиада по математика за момичета в Беларус, се завърна с три сребърни и един бронзов медал. Бургаската математическа гимназия е с реален дял в отличното представяне чрез Магдалена Георгиева – една от четирите девойки, съставляващи националния отбор на България и завоювали седмото място в отборното класиране сред представителките на 29 държави. MagdalenaМаги и съотборничките й Деница Маркова и Виолета Найденова от София са носители на сребърни медали. Четвъртата участничка в отбора – Дона-Мария Иванова от Русе е бронзов медалист.

Магдалена Георгиева е ученичка в ПМГ „Акад. Никола Обрешков” от 8 години. През целия период на обучение – от 5 до 12 клас участва във всички национални олимпиади, като почти винаги достига до финалния кръг. През 2014 година е включена в разширения отбор за международната олимпиада. На национални състезания има различни постижения, най-силното й представяне е първото място на национален есенен математически турнир. В малка възрастова група участва в международно състезание в Азия. Олимпиадата в Беларус е първото й международно участие в голямата възрастова група.

Magdalena i uchitelkata i„Годината почти свърши, остава ми само едно национално състезание, а след това – университета. Кандидатствала съм математика и статистика, искам да уча с идеята да се развия към нещо приложно. Имам предложение от Оксфорд, надявам се да отида да уча там. От състезанията, в които съм участвала, имам предимството на опита и подготовката, която ми помогна при кандидатстването да покажа, че наистина знам какво искам да правя със живота си, в случая с математиката, защото много по-задълбочено съм я изучавала”, споделя Магдалена. Избрала е математиката благодарение на учителката си Юлия Хараламбиева, която я стимулира с предлагане на различни интригуващи задачи от V до XII клас.

Извън математиката и състезанията Магдалена Георгиева е очарователна девойка, която кара ски – водни и зимни, обича природата и спорта, печели медали от турнири по карате, участва в доброволчески благотворителни инициативи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук