13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Средиземно море поглъща нашето, северната ни граница става залив?

Има повече от пет милиона кубически километра лед на Земята, а някои учени твърдят, че ще са необходими повече от 5000 години, за да се стопи всичко.

Участъкът на Дунав между България и Румъния ще се превърне в огромен залив на Черно море. Това става ясно от интерактивна карта, публикувана от „Нешънъл джиографик“.

Тя предвижда какво ще се случи със Земята, ако всичките й запаси от лед се стопят в резултат на глобалното затопляне. България обаче ще бъде пощадена.

Освен че ще залее част от Дунав, морската вода ще покрие почти цялото северно крайбрежие на Черно море заедно с полуостров Крим в Украйна. То от своя страна ще бъде свързано с Каспийско море чрез новообразувал се проток. А Средиземно море ще погълне и Черно, и Каспийско, пише 24 часа.

Под вода ще остане Лондон и почти цяла Източна Англия. Същата участ очаква и Венеция. От лицето на Земята изцяло ще изчезнат Холандия и Дания. В момента на Земята има ледени запаси от 21 кубически метра, пише „Нешънъл джиографик“. Изданието успокоява, че за да се стопят тези огромни количества, са необходими повече от 5000 г. Но предупреждава, че опасността е напълно реална, ако човекът продължава да изхвърля въглерод в атмосферата.

В резултат на тази дейност средната температура на Земята ще се вдигне до 26,6 градуса по Целзий вместо досегашните 14,4. Нивото на световния океан ще се покачи с близо 65 м. И тогава под вода ще останат цялото източно крайбрежие на САЩ и почти всички карибски острови. А Куба ще се превърне в група от малки парчета суша.

Целият Бангладеш и огромна част от Китай ще се окажат под вода. Насред Австралия ще се образува огромно езеро. Сравнително лека участ ще има Африка. Там водата ще залее само двата най-големи египетски града – Кайро и Александрия. Но пък жегите ще направят континента на практика необитаем.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук