16.5 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Средновековна лодка „аламана” е новият символ на Созопол

От днес Созопол има нов символ на града-   средновековна, рибарска лодка тип „аламана”. Тя се намира до църквата „Св.Св. Кирил и Методий” и днес беше официално открита от президента Росен Плевнелиев и кмета на Созопол Панайот Рейзи. Старинната лодка е изработена от  майстор Димитър Хрушов за изключително кратък срок и вече е  любимо място на туристите за снимка за спомен.

 Кметът допълни, че все още не се е отказал и от идеята да издигне в Созопол 13-метровата статуя на бог Аполон, която ще бъде още един символ за града.

 Президентът не пропусна и да се поклони и пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Преди близо една година в качеството му на кандидат за президент  това беше първата му спирка по време на визитата му в града.

 В археологическия музей беше открита изложбата от старинни монети, съставена от експонати от частни колекции, която предизвика интереса на всички официални гости за празника на Созопол

 Плевнелиев беше посрещнат в Созопол от  почетна рота моряци от Военноморска база Бургас, като главнокомандващ на Българската армия.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук