14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Става ли за пиене водата от прочут извор край Съдиево?

Стотици граждани пълнят бутилки всеки ден от чешма в айтоското село Съдиево, но никой от тях не обръща внимание на предупредителна табела, че „водата не е подходяща за ежедневна консумация, особено за деца под 7-годишна възраст“.

Табелата е поставена от община Айтос след като изследвания от Регионалната здравна инспекция показва завишено количество на флуориди. Тя е доста малка и закачена високо. Повечето граждани твърдят, че просто не я забелязват, други вярват на собствената си преценка.

Повече от 30 г. ползваме тази вода, никога никакви оплаквания не сме имали, ако не е хубава, ще има ли всеки ден по толкова хора на опашка, казва Мария Христова. Тя е приготвила три пластмасови бутилки от по 10 литра. В този момент още 5 леки коли са спрели до чешмата.

Поставяме табели няколко пъти, но хората или ги махат, или ги поправят, обяснява екологът на община Айтос Райна Андонова. Според нея водата идва от каптаж, който е покрит и подлежи на постоянен контрол, пише „24часа“. Именно при няколко от тези изследвания се оказва, че вместо максимално допустимото количество от 1,5 мг флуориди на литър, има 4-4,5, а понякога и до 6 мг/л.

В местната администрация оплаквания за качеството на водата не са получавани, хора от цяла Бургаска област ползват извора с години, от чешмите по дворовете на част от съдиевци също тече такава вода, казва кметът на Айтос Васил Едрев. За да избегне всякакви съмнения за годността на прочутия извор община Айтос е подала документи за сертификат в МОСВ. Изворът е предоставен за дългосрочно ползване от държавата на местните власти от 2011 г. за срок от 25 г.

В сертификата ще има анализ за състава на водата и нейните лечебни свойства и окончателно становище годна или негодна за пиене е съгласно Закона за водите.  Междувременно на метри от чешмата изникна модерен СПА комплекс, който се очаква да заработи съвсем скоро. Управителят му е депозирал документи и очаква разрешение за ползване на водата срещу определена такса.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук