7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Станете кръстници на дървен пеликан. Трупайте лайкове във Фейса

Българска фондация Биоразнообразие, Българското дружество за защита на птиците и доброволци от Бургас изградиха две дървени  платформи, които отговарят на всички жилищни изисквания на пеликаните. „Пеликанският квартал“ е минал и всички процедури за съгласуване с МОСВ и РИОСВ Бургас.

За да бъдат привлечени птиците е ангажиран скулпторът Николай Тодоров, който се занимава с изработване на макети на растения и животни. Творецът изработил два къдроглави пеликана, които вече са поставени на платформите.

БФБ и БДЗП търсят имена на двете птици. Изпращайте своите предложения във фейсбук страницата Солта на живота, където има форма за гласуване и добавяне на предложения. За най-оригиналните ще има специални награди, а кръстникът на птиците ще получи книгата „Бозайниците в България“, съобщават инициаторите на идеята.

[box type=“info“]От консервационна гледна точка, това е интересен експеримент, който е широко прилаган при различни видове птици, включително и пеликани за привличане и засилване на размножителните инстинкти. Предстои да видим дали нашият опит ще бъде сполучлив, но трябва да бъдат използвани всички възможности за осигуряване на благоприятни условия за почивка и гнездене на тези световно застрашени птици. Бургаските езера са много важни за  двата вида пеликани, срещащи се у нас – розов и къдроглав. Тук се наблюдават най-големите числености на двата вида за страната. Розовите се срещат в езерата основно по време на миграция, а къдроглавите също така остават и да зимуват и се хранят тук.[/box]

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук