16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Станишев поиска предсрочни избори със задължително гласуване

В същата зала на Народното събрание, в същия час, в който вчера ДПС „сложи край“ на пълния мандат на кабинета „Орешарски“, БСП събра медиите, за да съобщи, че трябва да се въведе задължително гласуване, както и че започват консултации кога да са предсрочните избори, съобщи news.bg.

СтанишевНай-важният въпрос сега според Станишев било да се осигури стабилност в страната. Чак във вторник пленумът на столетницата ще реши следващите си действия.

От парламентарните избори през 2013-а до вчера включително обществото било залято, по думите му, от политически планове, водени от сметки, а не от загриженост за страната. Нова политическа реалност създадоха не приказките, а вотът на гласоподавателите, коментира соцлидерът.

Прибързано е тържеството на ГЕРБ, категоричен бе Станишев, който обаче призна, че БСП се е представила по-зле.
Той не е изненадан от позицията на ГЕРБ за предсрочни избори, но се изненадал от становището на Лютви Местан, като призна, че двамата са провели разговори.

В разговора с Местан, Сергей Станишев предложил след пленума двете партии да проведат политически консултации. На тези разговори лидерът на БСП искал кабинетът да изпълни няколко неотложни задачи, като ролята на БСП в управлението да бъде по-отчетлива.

Формулата програмно правителство се изчерпа, коментира Сергей Станишев, потвърждавайки идеите на БСП, че са необходими политически лица в Министерския съвет.

Вчерашната позиция на ДПС изключително много затруднява работата на кабинета, изтъкна той. Министрите и държавната администрация, според него, били демотивирани. Днес всички са се вторачили в един въпрос – каква би била датата за предсрочни избори, като те се представят като универсално лекарство за всички болести, заяви Станишев.

По думите му след предсрочен вот най-вероятно ни очаква фрагментиран парламент и трудно коалиционно управление.

Той похвали обаче Изборния кодекс. Изборният кодекс ни освободи от Костинброд, отчете лидерът на червените. Болестта корпоративен вот, обаче, според него, не е излекувана. Превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза, смята Сергей Станишев.

Никой отвън или отстрани няма да ни спаси, убеден е той.

Рестартът на държавата изискват на този етап законодателни промени и конституционни, които да въведат задължително гласуване, смята лидерът на БСП. Има нужда от масирано участие на хората в изборите, посочи той, като ще търси подкрепа от пленума и партиите.

Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите, категоричен е соцлидерът. БСП никога не се е плашила от избори, включително и предсрочни, посочи още той.

Ще се водят консултации кога да са предсрочните избори. Отлагане с една година, за БСП не е вариант, но трябва да се решат важни спешни проблеми. Позицията на ГЕРБ избори веднага също не е алтернатива. Изборите не бива да бъдат протакани, каза още Сергей Станишев.

Той подчерта, че настоящият кабинет трябва да може да работи по бюджета за 2015-та. Соцлидерът заяви, че избори на пролет не са приемливи, но не потвърди, че приема и идеята на ДПС за избори в края на ноември.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук