16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Старият Несебър се нуждае от план за управление на културния резерват

Старият Несебър се нуждае от план за управление на културния резерват. Това заяви  заместник министърът на културата Тодор Чобанов. Той не скри, че все още съществува опасност Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО, на градовете със световно културно наследство, заради стихийното строителство през последните години. Чобанов се срещна в Несебър с хората, които живеят в Стария град и не винаги осъзнават, че носят отговорност за опазването на старините. Има и такива обаче, които откровено не харесват как изглежда Стария Несебър сега. Споделят, че незаконните обекти са повече от 120, а  безобразните сергии закриват фасадите на сградите.   

Кметът на Несебър не скри, че контролът се осъществява трудно, трудно се намира и баланса между търговските интереси на несебърлии и опазването на паметниците на културата.

Специалисти от новосъздадената инспекция за опазване на културното наследство от няколко дни са в Несебър и правят проверки за незаконно строителство. Те обаче заявиха, че на този етап няма съставени актове, но липсата на концепция, до сега, за развитието на Стария град се вижда навсякъде.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук