16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Старото кметство на Несебър „възкръсна” за празника на града

За празника на Несебър- Успение Богородично в античния град беше открито възстановеното в автентичния си вид старо кметство на града. Сградата, строена през 1929 г., е паметник на културата с ансамблово значение и преди да бъде демонтирана е заснета, така че да върне стария си блясък.

Лентата прерязаха кметът на града Николай Димитров, председателят на общинския съвет Благой Филипов и най- дългогодишният кмет на Несебър Васил Киров.

Новото-старо кметство ще има представителни функции. Тук ще се посрещат делегации и чужди дипломати, които посещават древния град. На първия етаж е разположена ритуалната зала, където ще се сключват граждански бракове. От терасата на кметството се открива романтична гледка към пристанището на Несебър.

Първата копка на възстановяването на кметството е направена на Великден миналата година, като знак за възраждането на нещо старо и значимо за града. Васил Киров, който общо 14 години е бил кмет на града и по чието време Несебър става град на ЮНЕСКО, също не скри вълнението си от възстановяването на старо кметство.

На тържественото откриване присъстваха и много стари служители на общината, които са работели в старата сграда, а снимки от миналото на Несебър ги върнаха в годините назад.

По-рано пред Крепостните стени беше тържествено вдигнат националния флаг пред представителна рота на Военноморските сили от База Бургас.

Старият град осъмна днес украсен с оригами, изработени от десетките деца-доброволци, които традиционно помагат за това празникът да се случи.

Довечера на главната сцена пред крепостни стени ще се състои вечерния спектакъл “Сън в лятна нощ”, а изненадата за хилядите гости и жители на Несебър е светлинно-лазерен 3Dспектакъл с уникални ефекти.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук