14.3 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Стартира информационна кампания за борба с хепатита

Във връзка със Световен ден за борба с хепатита, който се отбелязва на 28 юли, за първа година екипът на Сдружение „УСМИВКА“, като Регионален представител за Югоизточен регион на Национална Пациентска Организация (НПО) ,се включва в провеждането на информационната кампания на Националното Сдружение за борба с хепатита „Хепасист“- София.

снимка: zdraven.bg
снимка: zdraven.bg

От 21 юли до 28 юли екипът на Сдружението ще проведе седмица на информираността и ще осъществи следните инициативи в гр. Бургас : Разпространение на информационни брошури, които поставят специален акцент   върху възможностите за заразяване с хепатит А, Б и С и начините за справяне със заболяването. Разпространение на информационни плакати .

В рамките на кампанията ще бъдат проведени скринингови изследвания от Национално Сдружение „Хепасист“ в градовете – Червен бряг, Пловдив, Кърджали, Варна и Хасково.

Целта на кампанията на Сдружение „УСМИВКА“   е да подобри информираността на местното население относно опасностите от това заболяване   за  навременната му диагностика и лечение, за живот без болка и с усмивка. Какво е хепатит?

Хепатитът е латинска дума, която означава възпаление на черния дроб, при което се разрушават клетките му.Според данни на Световна Здравна Организация това е едно от най-често срещаните заболявания в света.   В зависимост от продължителността на неговото протичане хепатитът се дели основно на две групи: остър – продължава по-малко от шест месеца, хроничен – продължава повече от шест месеца.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук