12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Стовариха тежка техника на остров „Света Анастасия“

Истински морски десант бе осъществен тези дни на остров „Света Анастасия“. Едрогабаритни бойни кораби от Военноморската база в Атия бяха използвани да реализиран сложната операция по прехвърляне на тежките строителни машини и инертния материал на емблематичния за бургазлии остров.

Причината е продължаващата реконструкция на съществуващите там сгради, благоустрояването на района и ремонтът на пристана, които продължават с пълно темпо.

Фирмите, ангажирани с извършване на строителните дейности на романтичното късче земя, се възползват от всеки хубав ден след обилните валежи през последните седмици.

В напреднала фаза е работата по реставрацията на всички сгради на острова.

Вече са изпълнени грубите мазилки и всички фугировки по фасадите на църквата. Завършени са и вътрешните дървени тавани. В момента се полагат финишните слоеве необходими за художествената реставрация. Готови са още топлоизолациите и ламаринените обшивки по покрива й и се редят керемидите на църквата.

Усилено се работи по малката и голяма манастирска сграда. Вътрешните инсталации са напълно готови, възстановени са покривите, както и значителна част от мазилките и обшивките по фасадите им.

Положена е част от мрежата за алейно осветление и се работи по благоустрояване на района. Предстои стартиране на строително – монатажните по възстановяване на пристана.

Реконструкцията на острова е по проект „Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”, BG161PO001/3.1-03/2010/008, финансиран по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук