14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Стойнев заплаши ЕРП-тата с отнемане на лиценз

Енергийният министър Драгомир Стойнев размаха заплашително пръст на ЕРП-тата и им даде срок до вторник да платят дълговете си към Националната електрическа компания (НЕК).

StoinevМинистър Стойнев е обсъдил в Боровец с депутатите от БСПсвоеволното решение на трите електроразпределилни дружества в страната да не погасяват задълженията си към НЕК, което допълнително усложнява положението на държавната енергийната компания. Министърът на икономиката и енергетиката обаче заподозря трите ЕРП-та в това, че заедно са се организирали добре, изведнъж са спрели да дават пари и по този начин явно желаят дадестабилизират енергийната система.

„Енергийната система обаче е част от националната сигурност”, напомни Драгомир Стойнев.

Той обясни пред журналисти подробно проблема с дълговете на ЕРП-та, за който се заговори през последните няколко дни, дори и на семинара на правителството и на левицата в зимния курорт.

В ситуацията се появява методиката за изкупуването на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, която е действала по време на управлението на ГЕРБ през 2012-2013-та година. Тази методика обаче пада с решение от Върховния административен съд. И тогава ядосаноелектроразпределителните дружества своеволно започват да компенсират своите разходи, като не заплащат фактурите на НЕК.

През февруари например ЕВН е получил фактура за 67 млн. лева, но не е дала нито една стотинка. Другите две електроразпределни дружества пък не изплащат всичките си задължения.

Именно ЕВН, което захранва с ток по-голямата част от Южна България, е най-големият длъжник на НЕК, защото те започват да забавят плащанията си още в началото на миналата година, а от началото на настоящата категорично спират да дават пари.

От думите на министър Драгомир Стойнев стана ясно, че ДКЕВР вече се е срещнала с трите ЕРП-та.
Ако до вторник електроразпределителни дружества не дадат дължимите пари в НЕК, държавният регулатор ще започне процедура по отнемането на лиценза им. Самият енергиен министър пък ще запознае и прокуратурата със случая.

 

„Ако са виновни, трябва да си понесат своята отговорност. Те не спазват закона, а чуждестранните инвеститори трябва да разберат, че в тази държава трябва да се спазват законите“, се закани министърът на икономиката и енергетиката.

източник: news.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук