12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Стойновски: Конкурсът за доставка на нови автобуси ощетява Бургас с 6 милиона лева

 Общинският съветник и кандидат за кмет Ваклин Стойновски алармира днес медиите, че част от обществените поръчки в общината са опорочени, а конкурсите се правят за да бъдат спечелени от конкретна фирма.

Стойновски заяви, че с последната обявена обществена поръчка за закупуването на 70 нови автобуса по програма „Джаспърс“ се източват европейски пари. В обявения конкурс било поставено условие 39 от автобусите да бъдат с височина до 3, 45 метра, с което автоматично отпадали от конкурса много световни фирми. Логично е ако участниците в един конкурс са повече да падне цената, каза Стойновски и посочи, че Бургас ще прати с 30% повече за новите автобуси от София и Варна. “ Ако участниците в конкурса бяха повече, цената от 268 хил. Евро на автобус можеше да падне на 190 хил. Евро, а за 39-те автобуса щяха да бъдат спестени 6 милиона“, заяви още общинският съветник.

Стойновски показа и документ, изнесен от служител на общината, от който става ясно, че много фирми са недоволни от заложените изисквания в обществената поръчка.

От общината контрираха, че процедурата за конкурса е била предварително обявена на интернет страницата на Агенцията за обществени поръчки още през ноември 2010 г., а документацията е съгласувана с управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ .

Стойновски посочи днес и други случаи на нагласени конкурси от общинската администрация. Беше дадена за пример закупената мобилната станция за измерване на въздуха  и част от оборудването за ин-витро в бургаската болница.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук