12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Стотици блокираха пътя за Царево! Искат ОУП

За пореден път жителите на Царево блокираха пътя за Южното Черноморие в знак на протест срещу липсата на Общ устройствен план на общината. Местните са категорични, че без стратегическия документ се блокира развитието района. Именно това се оказва и основна пречка пред администрацията да реализира проекти, финансирани от Европа.

 „Хората не могат да преместят дори ограда. Урегулирането на земеделски имот в близост до градовете и селата също е невъзможно. Сигурно има много символика  точно на Разпети петък да излязат жителите на общината на протест. Те също са разпънати като на кръст от факта, че колкото и огромно да е желанието ни за това да съществуваме, всъщност тази бюрокращина, в която сме изпаднали, не ни позволява“, казва кметът на Царево, инж. Георги Лапчев.

Протестиращите са категорични, че не целят „бетонирането“ на Черноморското ни крайбрежие и отхвърлят твърденията на еколозите, че целта на изготвения от Тихов план, е точно такава. Стотици блокираха пътя от Бургас към южната морска община близо до моста над река Караагач.

„Не искаме да живеем като индианци. Нужна ни е възможност да развиваме рибарство, да правим ферми. Дори мед не можем да произвеждаме. Никой от нас няма за цел презастрояване, а напротив”, обявиха протестиращите.

Кметът Лапчев се надява планът да бъде приет възможно най-бързо: „Ние не знаем какви ще са промените в него. Чакаме това да се случи години наред. Единственото обяснение за това забавяне според мен е ротацията на няколко правителства. Това ни връзва ръцете.“.

„Демонстрацията ни е уведомителна и не е ясно колко ще продължи. Ще стоим тук, докато бъдем чути”, заканиха се царевци. Пътят при моста беше напълно блокиран. Протестиращите пропуснаха единствено линейка. Районът беше отцепен от полиция. Общият устройствен план на община Царево е изготвен през далечната 2005 година. Още тогава е трябвало да се очертае бъдещото развитие на града и съставните селища в следващите 20 години. От тогава до днес обаче действащ план е имало за едва 20 дни. Документът, изготвен от бившия архитект Калин Тихов, е атакуван многократно в съда в продължение на 13 години. Беше отменен и от министър Десислава Терзиева през 2014 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук