9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Стотици получиха нова надежда за дете край морския бряг на Бургас

В Културен център „Морско казино“ Бургас под мотото „Нови хоризонти към мечтаното дете“ се проведе 12-то поредно издание на Деня на репродуктивното здраве, организиран от Сдружение „Зачатие“. Залата не успя да събере всички желаещи посетители през слънчевия съботен ден. Събитието посетиха стотици хора, обединени от една обща тема – мечтата за свое дете.

Присъстваха много двойки с репродуктивни проблеми от Бургас, региона и страната, лекари и специалисти по репродуктивна медицина от клиники в цяла България, представители на държавните институции, местната власт, общественици и журналисти. Много хора доведоха своите деца, родени с помощта на съвременните ин витро технологии, за да покажат съпричастност към събитието и да благодарят на своите лекари за помощта. Повече от 120 пациенти получиха информация, безплатни консултации и нова надежда за сбъдването на мечтата си за дете по време на информационната сесия и Експо-алеята на ин витро клиниките в България.

Срещата откри Стефка Сарафова-Захариева, председател на неправителствената организация на българите с репродуктивни проблеми Сдружение Зачатие“, създадена през 2004 г. Поздравителен адрес до участниците отправи президентът ген. Румен Радев. Зам. министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова поднесе приветствие към форума и изказа най-искреното си възхищение от сдружение „Зачатие“ и дейността на неговите доброволци. Присъстваха проф. Севдалина Турманова – зам. oбластен управител на Бургас, д-р Мария Георгиева – директор на Фонд Ин витро; доц. д-р Емил Ковачев – председател на БАСРЗ.

По време на информационната сесия бяха изнесени 12 доклада от водещи специалисти в клиники по стерилитет от цялата страна. Основните акценти бяха върху последните новости в асистираната репродукция, пренаталната диагностика и възможностите за финансиране на ин витро процедури на държавно и общинско ниво.

Сдружение Зачатие дари на петима от посетителите ваучери на стойност от по 500 лева всеки за диагностика и лечение на стерилитет. Съпътстваща проява на събитието беше благотворителната изложба от картини на художника д-р Ангел Милев. Сумата от продадените картини бе дарена от автора за двойки с репродуктивни проблеми.

Следващото издание на Деня на репродуктивното здраве ще бъде на 9 юни 2018 година в Плевен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук