24.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Страдате от алергия? Ето какво трябва да направите (ВИДЕО)

Един на всеки четирима души страда от алергия, но не всеки се консултира с лекар за своите оплаквания и  не получава точна диагноза. Това нарежда  алергиите сред най-нелекуваните заболявания в съвременния  свят.

„Заради полените и цъфтежа на дърветата, алергиите се обострят през пролетта. От тях най-разпространена през топлите месеци е сенната хрема, която причинява кихане, сълзене на очите, сърбежи в носа, гърлото и ушите, както и загуба на концентрация. Повечето от пациентите не знаят, че тези състояния могат да бъдат избегнати с правилното лечение. За него обаче е необходимо да се знае какво точно предизвиква алергията”, казва д-р Марта Райкова, специалист по клинична  лаборатория в МДЛ „ЛИНА”.

Алергията представлява  нарушение във функционирането на имунната система,  което води до свръхреакция към обикновено безвредни субстанции за организма, наречени алергени. За повечето хора алергията може да се прояви с леки, дискретни оплаквания, а за други алергичната реакция може да е по-сериозна и да изисква  лечение. Симптомите на алергия са с различна тежест и проява. Те могат да варират от леко парене на очите, ринит, екзема  до астматични пристъпи, повръщане, диария и в тежки случаи алергичен шок. Той може да е предизвикан от специфични храни, лекарства или ужилвания от пчели и други насекоми.

Проявите на алергията  зависят от вида на алергена и възрастта на пациента

„В Медико-диагностична лаборатория „ЛИНА” правим изследванията за алергии с изключително модерния апарат  UNICAPб100 –  един от световните лидери в тази област. Това, което пациентите трябва да знаят е, че не е необходима предварителна подготовка. Кръв за изследване се взима от понеделник до четвъртък включително, като резултатите илизат в петък. В „ЛИНА” правим тестове за алергии към: мляко, яйца, риба, глутен, соя, фъстъци, птичи пух, месо, тревни и дървесни полени, домашен прах, кандида албиканс, котешки и кучешки косми, цитрусови плодове,  ягоди, ананас и други. Препоръчително е да се определят всички алергени, които предизвикват оплаквания при дадения пациент”, обяснява д-р Райков.

В най-ранна  детска възраст по-разпространени  са хранителните алергии,  особено към яйца и мляко, а  след тригодишна възраст преобладават инхалаторните алергии, предизвикани от тревни и дървесни  полени, птичи пух, домашен прах и други.

Как да разберем към какво сме алергични?

Имуноглобулин Е е белтък произвеждан от човешкия организъм , който играе една от главните роли при алергичните реакции. Когато пациентът е алергичен към определено вещество, което по принцип е безвредно за организма, например  домашен прах, имунната му система погрешно го тълкува,  като вредно и реагира срещу него. Тази реакция се изразява в образуване на имуноглобулин Е . Като резултат хората , които страдат от алергия имат повишени нива на имуноглобулин Е в кръвта. За всеки отделен алерген в човешкото тяло се произвежда специфичен имуноглобулин Е.  Количеството на имуноглобулин Е в тялото се измерва с кръвен тест, който  дава ценна информация дали  оплакванията на пациента се дължат на алергия и на кой алерген конкретно.

Кога да си направим тест за алергии?

Кръвният тест за алергия е бърз и лесен и се препоръчва на хора, които проявяват някой от симптомите на алергичните състояния. Оплакванията на пациентите могат да имат различна причина и поради това да изискват различно лечение. Кръвният тест и правилната диагноза ще дадат отговор на въпроса дали се касае за алергия или друго заболяване, като  по този начин ще се избегне възможността да ненужно, а оттам и неефикасно лечение. От своя страна отрицателно изследване ще докаже със сигурност, че оплакванията на пациента не се дължат на алергия.

Това, че като дете сте имали котка, не означава, че след години няма да развиете алергия

Чувствителността към алергени се променя през живота на пациента, затова и едно единствено изследване не е достатъчно. С възрастта понякога алергичните оплаквания изчезват, а друг път прерастват в по-сериозни. Например, ако в детството си даден пациент не е бил алергичен или дори е имал котка или куче, това не означава, че след години няма да развие алергия към домашния любимец на собственото си дете.

Цената на изследването за алергии варира между 22 и 27 лева.

 

Разлика между хранителна алергия и хранителна непоносимост

По-малко от 2% от населението страда от хранителна алергия, а в същото време около 45% от хората са засегнати от различни форми на хранителна непоносимост. Въпреки  че симптомите им често се препокриват, двете състояния  не трябва да бъдат бъркани, защото това може да попречи на правилното лечение. Един от важните признаци, по който могат да бъдат различени е, че хранителната алергия се проявява много скоро след консумация на съответната храна, докато при хранителната непоносимост реакцията на организма е налице след няколко дни.

„Симптомите на хранителна непоносимост имат  голям диапазон и могат да варират от гадене, запек, диария, подуване на корема, газове, колит през наднормено тегло до мигрена, главоболие и намалена концентрация на вниманието. Тя може да предизвика и променливо настроение,  депресия,  безпокойство, умора и хиперактивност, както и ставни болки, мускулна слабост, екземи, обриви и други”, обяснява  д-р Марта Райкова.

Оплакванията при хранителна непоносимост се проявяват няколко дни след консумацията  на погрешната  храна и могат да продължат седмици,  затова е много трудно да се посочи коя храна ги причинява. За да се установи това,  при изследването за хранителна непоносимост се измерва нивото на антителата срещу различни видове храни в кръвта на пациента. Тестът  в лаборатория „ЛИНА” включва  48 вида храни, сред които месо, риба, зеленчуци, ядки, плодове, зърнени култури и много други. Заради сложността на изследването, неговата цена е значително по-висока от това за алергии, но само то може със сигурност да определи към кои храни пациентът има непоносимост.

„Когато  изследването покаже повишени нива на антитела срещу определена храна, тя трябва да бъде изключена от менюто на пациента за 3 месеца. След като оплакванията отзвучат,  той  може постепенно да започне да я консумира отново. Тези промени в диетата обаче  трябва да се правят само и единствено под наблюдението на лекуващия лекар”, съветва д-р Райкова.

Хранителната непоносимост не е наследствена и може да се дължи на ензимна недостатъчност или на имунен отговор на организма. Важно за родителите е да знаят, че завишената консумация на шоколад, яйца, фъстъци и  риба може да доведе до хранителна непоносимост към тези храни при децата.

Тестът за непоносимост към храни в МДЛ „ЛИНА” е на нова  цена от 180 лeва, вместо 260, и включва изследване за нетолерантност на организма към: овес, пшеница, ориз, царевица, ръж, твърда пшеница, глутен, бадеми, бразилски орех, кашу, чай, орех, краве мляко, пилешко месо, яйца, телешко месо, свинско месо, агнешко месо, смес от морски риби, смес от сладководни риби, смес от морски дарове, риба тон, броколи, зеле, моркови, праз, картофи, целина, краставица, пипер, грейпфрурт, пъпеш, фъстъци, соя, какао, ябълки, касис, маслини, портокал, лимон, ягоди, домати , джинджифил, чесън, гъби, мая и комбинация от различни храни.

Тестът се прави сутрин на гладно и не е необходима предварителна подготовка на пациента. Резултатите са готови в рамките на работния ден.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук