13.1 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Странджанска седянка омайва австрийски пенсионери

По три групи на ден австрийски пенсионери, които почиват в Слънчев бряг, посрещат в странджанското село Бръшлян. Сънародниците на Моцарт оставят омаяни от неравноделните ритми на българското хоро и присъстват на автентична странджанска седянка.

 

 

sedqnkaФолклорната атракция е включена в програмата на австрийците, след като е представена и одобрена  първо от 35-те туроператори, които придружават туристите на пътуванията извън курорта.

филек

„Разказвам им за Странджа, как  планината създадена от усмивката на Бог, за енергията, която има тук. Преди всяка песен има превод за какво се пее в нея и как текстът всъщност обяснява бита и душевността на хората от Странджа. Най-много туристите се забавляват на пролетната игра „филек“. Прави се тунел и всички, разделени по двойки, преминават през него за здраве. След това има наричане, като се избира мъж или жена и се сравнява със странджански дъб или роза в градина и се пее за него.“, разказва Сийка Янкова- ръководител на фолклорната група.

БръшлянОсвен с фолклора, австрийците се запознават и с местната кухня. Те имат възможност да опитат от странджанския зелник- баница с лапад.

Село Бръшлян в Странджа е архитектурен резерват от 1982г.. Тук от години местните успешно развиват селски туризъм. Над 10 къщи се дават на туристите за отдих, има и два туристически комплекса. Нощувката за легло е от 15 до 20 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук