12.6 C
Бургас
петък, май 10, 2024

СТРАНД и Морска гара в битка за „Сграда на годината“

Две бургаски сгради попадат в тазгодишния Национален конкурс „Сграда на годината”. Десетки здания  от цялата страна участват в различни категории в зависимост от форма и функции. 

 

За престижните статуетки отново ще се борят музеи и паметници на културата, търговски обекти, сгради от образователната инфраструктура, такива с бизнес и офис предназначение, жилищни и др.

Първият лайфстайл  център от открит тип у нас също попада сред номинираните. Бургаският STRAND е избран в две категории. Молът ще се бори за “зелена сграда” и „търговска сграда” на 2013 година. На шестия годишен форум за енергоефективни практики в управлението на сграден фонд, Лайфстайл център „СТРАНД” е отличен  като „зелен” и „енергоефективен” проект, отчитайки че климатизирането и осветяването на пространството в един традиционен мол излиза скъпо на наемателите и е далеч неекологично заради големите разходи за енергия, пише в резюмето на конкурса.

 

 

Наскоро откритата Морска гара – Бургас също е сред номинираните  сгради. Според организаторите на конкурса, в рамките на един ограничен бюджет крайният резултат след строителството й е една стилна сграда с изчистен дизайн, както на екстериора, така и на интериора без компромис с функцията, с инсталации осигуряващи оптимални експлоатационни разходи. Морската гара е номинирана  за сграда на годината в категорията „сгради със специално предназначение”. Там попада и новата летищна кула на софийското летище и Детски оздравителен лагер „Черноморски” в к.к. Камчия.

Победителите по отделните категории, както и носителят на приза „Сграда на годината“ се определят от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. Статуетката, символ на конкурса е дело на известния скулптор Петко Москов. Конкурсът се провежда под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с подкрепата на браншовите организации в сферата на архитектурата и строителството в България. Официалната церемония по награждаването ще се проведе в столицата на 11 декември 2013 година. Сред журито тази година са двама министри – на регионалното развитие, Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране, д-р арх . Иван Данов.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук