14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Страсбург- немска архитектура и френски шик

Сигурна съм, че в съзанието на повечето хора, които не са били в Страсбург, първите асоциации,  свързани с града са Европейски парламент, Съвета на Европа, Съдът за човешките права. В този ред на мисли съзнанието рисува един скучен, делови град по улиците, на който се носят тълпи от важни, костюмирани хора, които гледат сериозно поради спецификата на работа си във всички гореспоменати институции. Всъщност когато стъпиш в този град оставаш очарован от красотата му и провинциалното спокойствие, в който немската архитектура се допълва от френския шик в детайлите, който присъства както в подредбата на малките кокетни ресторантчета, така и облеклото на елегантните дами на средна възраст, за които френското фишу е неизменен детайл в облеклото. Оказва се, че градът е пъстър, зелен и със собствен чар.

Страсбург е град в Източна Франция, център на регион Елзас. Разположен е на левия бряг на река Рейн. Населението на града е около 270 хил., а на градската агломерация е 650 хил. жители. През вековете градът е преминавал ту в германски, ту във френски ръце. Ето и фактите: от 870г. – германско владение, от 1201 – свободен град. 1681 – присъединен към Франция. 1871-1918 – център на германската административна област Елзас-Лотарингия. След Първата световна война. Елзас и Лотарингия били върнати обратно на Франция според Верасайския мирен договор от 1919 г.

Главните площада на града са Gutenberg и  Kleber. На площад Гутенберг се намира паметника на Гутенберг – създателя на първата печатна машина в Европа. На този площад може да се повозите и на уникална въртележка, пренесена в 21 век сякаш от приказките. Клебер е централният площад на Страсбург. Кръстен е на известен генерал, роден в града. Площадът е уникален със запазените сгради около него. Всъщност това е първото място в света, взето под закрилата на Юнеско не като отделна сграда, а като ансамбъл от сгради . Ако обаче не се сте разгледали истинския шедьовър, готическата катардала  de Notr-Dame, която е една от най-красивите църкви във Франция, то все едно не сте били в Страсбург.  Тя привлича туристите с астрологическия си часовник, който се раздвижва точно в 12,30h. До него е издигнат  „стълбът на ангелите“, на който са избора фигурите на Исус Христос, на апостолите и на ангелите.  Катедралата Нотр Дам е построена през 13 век. Това е най-високата християнска църква в света за своето време, а днес е четвъртата по големина в света. Кулите й се издигат на 142 метра над земята, а часовникът й е възхищавал поколения наред. Въпреки че има много елементи, характерни за романския стил в архитектурата, мнозина приемат, че тази катедрала е един от ценните образци на късната готическа архитектура. Катедралата е построена само с една кула заради песъчливата, влажна почва в района. Архитектите на онова време са изчислили, че втора кула ще срути цялата конструкция. Обърнете внимание и на разкошните витражи отвътре.

 Около уникалната катедрала са разположени старинни сгради в типична елзаска архитектура с  покриви, с безброй малки прозорчета. Заради влагата в града, от многобройните канали на Рейн, мазетата на местните хора са се помещавали  на тавана, по покривите, тъй като приземните етажи често са се наводнявали.  

Най-привлекателен е района , който е известен като „Малката Франция“. Кварталът е получил името си от французите, които след като завоювали Страсбург, през 16 век от немците, донесли в града и болестта на любовта- сифилиса. За да се спре епидемията всички болни били изолирани в този квартал и той бил поставен под карантина. Френската болест дала името и на живописния квартал, който днес е най- романтичното място  в Страсбург.

След като сте разгледали Малката франция може да се разходите със специални туристически корабчета, наречени- корабчета- мушички, из водните канали на Рейн, които опасват цялата централна част на Страсбург.

Страсбург е европейският град с най – дългата мрежа от велосипедни алеи, а велосипедът е предпочитано средство за предвижване и на млади, и на стари. Има многобройни пунктове, където можете да наемете колело. Модерно изглеждащата трамвайна система в Страсбург функционира от 1994 година.

 Модерна е и сградата на Европейския Парламент, със своята фасада  от стъкло, в която се отразяват водите от канала, а от откритата тераса, най- отгоре,  се открива невероятна гледка към града- Страсбург по покривите…

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук