7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Страстната седмица започва от днес

Страстната седмица започва от днес. Това е седмицата, през която символично ще честваме кръстната смърт на Господа и възкресението му, припомня Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” в град Черноморец.

„Това е предшествано от определени подготвителни дни, в които всички християни ще отидат в храмовете, за да си припомнят страданията на нашия Господ Иисус Христос. Това са Велики Четвъртък, Велики Петък и вечерта в събота е Възкресението на нашия Господ. В тези дни службите са много интересни. Извършват се по определен ред, в който се четат, например, 12-те Евангелия“, допълни Отец Стилиян.

По думите му, петък се изнасят Плащаницата на Иисус Христос за поклонение. В събота си честитим Възкресението. В четвъртък се споменават онези страдания, при които нашия Бог е призован на съд, бичуван, измъчван. Въпреки всичко той не се отказва да приеме тази кръстна смърт.

„Това нещо, много интересно, проличава в текстовете, които ще се прочетат в Евангелието. На Велики Петък има Опело Христово. Това е също много интересна служба, в която се изнася Плащаницата. Ден, в който символично извършваме опелото на Тялото Господне, за да може в събота да се чества Възкресението. Това е кулминацията на поредица от подготвителни дни, поредица на Великия пост, който извървяхме. Това е пътят през пустинята, който всеки човек преминава, за да може да се пречисти, с чиста душа и с отворено сърце към Господа да посрещнем най-великия празник на празниците – Възкресението”, разказа Отец Стилиян.

През цялата седмица по традиция се извършват сутрешни и вечерни служби. На Велики Четвъртък след Великия маслосвет се боядисват червените яйца.” Който не може в четвъртък ,се прави в събота през деня”, допълни отецът. 40-дневните Велики пости свършват в събота вечерта. Яйцето символизира живота./ Радио „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук