11 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Страх от хепатит А в Бургас, изкупиха ваксините

Търсенето на ваксини срещу Хепатит А се е увеличило рязко през последните дни. Това каза управителят на аптечен склад на фармацевтична компания в Бургас Руси Крумов. Той допълни, че заявки за ваксината има от всички аптеки в града.

„През последните дни рязко се увеличи броя на заболелите от Хепатит А, което доведе и до повишено търсене на ваксините срещу вируса. Стараем се да поддържаме количества, но търсенето е голямо и запасите ни бързо се изчерпват“, каза още Крумов. Мнението му се споделя и от Елена Николова, управител на верига аптеки в Бургас. Тя допълни, че ваксината срещу Хепатит А за възрастни се приема в две дози през определен период от време, а цената на целия курс е около 80-90 лв.

Вирусният хепатит тип А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и поява на жълтеница. Заболяването е известно като „болест на мръсните ръце“. Основни пътища за предаване на инфекцията са хранителният, контакно-битовият и водният. Поддържането на личната хигиена е особено важно за защита от болестта, но според специалистите най-сигурният начин за превенция е и ваксинацията.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук