21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Строежът на първата „пасивна сграда“ в Бургас започва догодина

Бургаската Арт галерия, която ще се строи пред Часовника, ще бъде първата пасивна сграда в града. Това стана ясно при представянето на резултатите по проекта PassReg, насочващ вниманието към така наречените пасивни сгради и възобновяемата енергия. По него местната администрация работи от година.

Потреблението на електрическа енергия в градкста Арт галерия ще бъде в пъти по-ниско от това в обикновените сгради. Според експерти, резултатите могат да бъдат впечатляващи. За строителството й обаче ще бъдат заделени повече средства. Близо 8% ще стигне оскъпяването на строителството, сравнено с най-съвременните традиционни методи.

„Проектирането на сградата е приключило. Търсим най-удачните източници на финансирането за обекта. Една от възможностите е капацитетът на Оперативната програма „Региони в растеж””, обявиха от община Бургас.

detska-meden-proekt-3

Екипът на главния архитект Веселина Илиева работи и по проект за изграждане на втора пасивна сграда в Бургас. Става дума за нова детска градина в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник”. Проектирането и на тази сграда е приключило. Финансирането също ще бъде поето от ОП „Региони в растеж”. Съвсем скоро трябва да бъде обявена обществена поръчка за избор на фирма изпълнител.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук