16 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Строителството на паркинга пред храм „Св. Св. Кирил и Методий“ продължава, концесията остава

Строителството на паркинга пред църквата „Св.Св. Кирил и Методий” в  Бургас продължава. Това решиха общинските съветници. Само 4-ма подкрепиха докладната на опозицията от НФСБ да бъде прекратена концесията, заради разцепилия се храм.  9 съветници се въздържаха, 27- отхвърлиха предложението за спиране на строителство на обекта.

 

Петко Захариев, изпълнителният директор на фирмата концесионер на подземния паркинг пред  църквата „Св.Св. Кирил и Методий”,  заяви днес в общинския съвет, че храмът вече  е стабилизиран и от 2 месеца няма нови процепи и разрушения по него.

Захариев каза още, че до момента са инвестирани  600 000 лв. за укрепване на църквата и ако общинските съветници не развалят концесията, паркингът ще бъде готов до края на 2012г..

Инвеститорът каза още , бургаският храм се напуквал до сега 4 пъти през годините, а не с началото на стоежа на паркинга. Захариев отхвърли обвиненията, че не е правена точна геология на обекта.

Той заяви, че ако общината развали концесията за изграждането на паркинга изкопът трябва да бъде запълнен със скална маса, което ще бъде изключително скъпо. 16 млн.лв. ще струва пълненето на дупката с бетон, съобщи шефът на финансово-бюджетната комисия Жечо Станков, а общината няма тези средства.

Според опозицията от НФСБ, ако строителството продължи църквата може да се срути.  Националистите попитаха защо, след като от януари  върви преписка между общината и инвеститорът за проблеми в  строителството на паркинга, местният парламент не е уведомен.

Според Валентин Касабов от НФСБ паркингът ще бъде не на три, а на четири нива, като едното ниво ще бъде МОЛ, към който имало определени апетити. След 16-тия метър не е правено проучване, каква е почвата и има ли подземна река, каза още Касабов. Той попита още някой ще се подпише ли, че църквата може да бъде действаща и че няма опасност  в нея да бъдат допускани богомолци.

От БСП също заявиха, че не са получили достатъчни гаранции от инвеститора , че проблемът с разцепването на църквата е решен.

Въпреки острите реплики местният парламент реши строителството да продължи.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук