12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Строителството на трафик-кулите в Бургас и Варна се бави, ще загубим парите

На какъв етап от реализацията се намира строителството на трафик-кулите в Бургас и Варна, пита народният представител Иван Вълков (ГЕРБ) министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Депутатът отправя официален въпрос по темата, тъй като още през декември м.г. работният проект е внесен в Министерството на регионалното развитие, но вече трети месец няма издадено строително разрешение.

„Така реално се заплашва изпълнението на проекта и неговото финансиране, тъй като срокът за изпълнение на договора е 14,5 месеца. По казуса трябва да се реагира спешно”, коментира Иван Вълков.

Съгласно проект „Изграждане на система за управление на корабния трафик – /VTMIS фаза 3/“ се предвижда привеждане в съответствие с новите директиви на ЕС на изградените вече системи – по отношение на услуги, технически изисквания и местоположение, както и строителство на нови трафик-кули във Варна и Бургас. Новите директиви изискват внедряване на ново оборудване и софтуерни приложения, както и създаването на национален морски център за електронна информация, състоящ се от две звена (Варна и Бургас) за реализация на концепцията за обслужване на едно гише съгласно Препоръка 33 на ИКЕ на ООН. Мрежата SSN ще бъде използвана за предаване и обмен на информация.

На 26.06.2012 г. е сключен договор за безвъзмезна финансова помощ № ДОПТ – 10/26.06.2012 г. Проведени са процедури и са сключени договори с избраните изпълнители за изготвяне на технически спецификации, консултантски услуги за изработване на техническа спецификация за инженеринг и методика за оценка на тръжната процедура за изграждане на брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването в Бургас и Варна. След проведена процедура по ЗОП за избор на изпълнител е сключен договор с предмет „Проектиране и изграждане (инженеринг) и обзавеждане на сгради за брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването Бургас и Варна“ на стойност 3 767 700.00 лв. без ДДС.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук