16 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Студенти изобретиха устройство, което гаси пожари със звук /ВИДЕО/

Двама студенти, следващи инженерни науки в Университета “Джордж Мейсън” в щата Вирджиния, САЩ, са разработили пожарогасител, който потушава пожарите със звукови вълни, пише CNN News, цитиран от „Фокус“. Новото устройство прилича на традиционен пожарогасител, но вместо резервоар с компресиран въздух, пръскащ химикали, има тонколона, излъчваща звукови вълни.

Това, което се чува е само ниско бучене, но когато се насочи към пламъци, те изчезват. В известна степен това което се случва е своеобразно “издухване” на огъня, тъй като звуковите вълни са многократни, постоянни въздушни удари.

Първоначално Виет Тран и Сет Робъртсън са смятали, че високите звуци биха били по-ефективни, но без успех. „Нискочестотните звуци – като тъмп-тъмп баса в хип-хопа, вършат работа“, казва Тран. Конвенционалните пожарогасители оставят след себе си значително количество химически отпадъци. Звуковите вълни са чиста технология. Тран смята, че изобретението им би могло първоначално да се произведе с неголям размер и да се използва в домакинствата, като стои закачено над готварската печка, например. Друга възможност, според студентите, е да бъде използано от астронавтите. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук