13.8 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Студенти от Харвард и Оксфорд на разкопки в Созопол

Вече втора година студенти със специалност археология и реставрация от университети от Европа и САЩ  участват в летни археологически експедиции на остров Св. Кирик и Юлита в Созопол. Бъдещите археолози учат занаят под ръководството на Кръстина Панайотова и Теодора Богданова като в продължение на две седмици имат теоретични занимания и практика на терен. Те са тук по проект с фондация”Балканско наследство”, която предоставя на чуждестранни студенти възможност да изкарат лятната си практика на археологически обекти на територията на балканските страни.

„Избрах това място, защото правих доклад-проучване за Аполония и това беше възможност за мен да бъда в сферата, която проучвах. Също така ми беше интересно да видя начина, по който „Балканско наследство” представя проекта си. – Ана Блейк, Университет Род Айлънд

„Изглеждаше интересно и е свързано с област, която ми е интересна – Класическия период и става въпрос за Гръцки и Византийски разкопки”- Джон Стивънсън, Харвард.

Разкопките под ръководството на архитект Кръстина Панайотова се провеждат на острова от 2009 г. Тук са-открити  останки от 6 храма, единият от които е раннохристиянска базилика, а останалите принадлежат на предримската епоха, т.е. езически храмове, свързани с гръцката култура по тези земи.

Докато миналата година на созополския остров своята практика за преминали 21 студенти, то тази година интересът към археологията и историята на Созопол е много по- голям. В първата смяна, която вече приключва  участват 35 бъдещи археолози. Много от тях са предпочели Созопол пред Картаген, Египет и Италия.

„Това е много красив град, харесва ми колко е близо до плажа и мястото е специално и удивително. Да имаш такава стара сграда на фона на археологически разкопки е много готино. Вече намерихме гроб и погребални накити, така че общо взето всичко тук ме впечатли  – Стефани Кол, Университет Калифорния, Санта Круз.

В началото на септември ще дойдат още студенти от университети от целия свят, за да изучават в Созопол консервация и реставрация.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук