7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Стъпка напред за българските зоопаркове, учредяват асоциация през септември

Асоциация на българските зоопаркове ще бъде учредена през септември във Варна. Инициативата е на директора на зоокъта в столицата, като до момента заявления за включване са подали почти всички паркове в страната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„За тази идея се говори от няколко години. Ние вече сме изпратили искане за включване в бъдещата асоциация, но до момента нямам потвърждение за точна дата, на която това ще се случи. Идеята е наистина добра”, коментира директорът на Айтоския зоопарк, Росица Златева.

По думите й, подобна организация би спомогнала за по-добрия обмен на животни между различните зоологически градини у нас, сътрудничество с чуждестранни такива. Това от своя страна би увеличило приходите на по-малките паркове, които не разполагат с голямо разнообразие на животински видове.

Сред основните цели на асоциацията ще бъде унифицирането на нормативната база и документация на зоопарковете. Ще бъде разработена и дългосрочна стратегия за разширяване дейността на организацията. Предвижда се съвместна работа по проекти за обогатяване на околната среда, сътрудничество с неправителствени организации. По време на срещата на учредителите през септември ще бъдат взети решения, относно седалището на асоциацията, управителния съвет и нейния председател.

Според Златева обаче към момента не е ясно дали Асоциацията ще бъде достатъчно ефективна в помощта си при кандидатстване за финансиране по Европейски програми. Причината – ос, по която зоолоогическите градини да кандидатстват просто липсва.

Директорът на зоопарка във Варна, Иванка Стоянова увери, че след учредяването на Асоциацията ще се търси сътрудничество с международни такива. Тя допълни, че създаването на българска асоциация на зоопарковете е подкрепено от Европейската организация на животинските паркове, което вдъхва надежда на родните директори.

От години българските зоопаркове оцеляват с нищожно финансиране и ремонти на парче. Попълването с нови животински видове пък става само на разменни начала – главно с парка в столицата. Асоциации на зоопарковете вече има в Гърция, Турция и Румъния.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук