9.9 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Супер лукс в затворническото общежитие край Дебелт. Вижте го /ВИДЕО/

Министърът на правосъдието Мария Павлова и представители на Кралство Норвегия откриха обновено затворническо общежитие край Дебелт. Капацитетът му е над 400 лица, като очакванията са в него да бъдат преместени поетапно лишени от свобода от един от най-пренаселените затвори у нас – този в Бургас.

Затворническото общежитие разполага с параклис, библиотека, учебна зала, спортни площадки, фитнес на открито и дори мултифункционална зала за концерти. Изграждането му е струвало над 5 млн. лева, осигурени от Норвежкия финансов механизъм. Новото общежитие дава и възможност за ремонт на основния корпус на затвора в Бургас:

След преместването на затворниците, които пребивават там, ще започнем основните ремонтни дейности с оглед подобряване на състоянието на жилищните помещения в този затвор, привеждането му по европейските стандарти и изисквания – с осигуряването на достатъчно слънчева светлина във всички жилищни помещения”, обяви Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

Бранимир Мангъров, директор на Бургаския затвор заяви: „Ремонтът тече, но в по-ограничен мащаб, защото трябва да преместим затворниците. Средствата, в размер на над 1 млн. лева, са осигурени от бюджета на държавата и вече се усвояват.”

В общежитието в Дебелт ще бъдат преместени около 400 лишени от свобода, които в момента търпят наказанието си в Бургаския затвор. Килиите, в които ще бъдат настанени отговарят на всички европейски изисквания за площ – всяка от тях разполага със самостоятелна баня и тоалетна. Вече е задействана и процедурата за строителството на пречиствателна станция, която ще обслужва и близкото село:

„Има решение на общински съвет – Средец, закупен е прилежащ терен 6 декара, тъй като това са условията. Продължаваме разговорите с министерствата, за да се осигурят средства”, съобщи кметът на Средец, Иван Жабов.

150 служители ще бъдат наети за работа в новото модерно общежитие до Дебелт. Вече е обявен и конкурс за надзиратели, готвачи и чистачи.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук