12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Събориха незаконните постройки в ромското гето в „Меден рудник“

Събориха 19 незаконни постройки в циганското гето в бургаския квартал „Меден рудник“. Процедурата по установяване на нелегалните сгради в квартала е започнала преди 5 г. През 2004 г. в РДНСК – Бургас са постъпили от Общинската администрация производства за премахване на 21 бр. незаконни строежи, образувани с констативни актове.

Днес премахването на незаконното гето премина спокойно за разлика от събарянето на къщите в ромската махала на квартал „Долно Езерово“ в началото на месеца. Тогава се стигна до сблъсъци между роми и полиция. В квартал „Меден рудник“ имаше и роми, които доброволно бяха започнали да събарят бараките си. Заделяха строителния материал, а ненужното изгаряха на място. Кметът на Бургас Димитър Николов следеше акцията отблизо.  На място той  разговаря с ромски лидер,  като го увери, че всички роми, които имат адресна регистрация в Бургас,  имат право да си подадат документите за категоризация като крайно нуждаещи се за жилище в общината. Димитър Николов обаче беше категоричен, че незаконни постройки на територията на общината няма да има.

Някои от ромите бяха изпаднали в отчаяние, и пред медиите се оплакваха, че сега след като са съборени домовете им няма къде да отидат.

Истината е обаче, че повечето от ромите, чиито бараки бяха съборени днес са пришълци от други краища на страната. Идват в Бургас защото тук намират препитание. По думите на кмета Николов обаче, общината няма ресурс да решава проблемите на ромите от цялата страна. От общината обещават, че до месеци започва и събарянето на луксозните къщи в крайбрежната местност Ченгенескеле, които също са изградени без необходимите строителни разрешения.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук