11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Събориха първите 6 незаконни постройки в Слънчев бряг

Днес започна събарянето на незаконните постройки в най-големия ни туристически комплекс „Слънчев бряг“. Това са предимно заведения за бързо хранене, павилиони, сергии и магазини за дрехи. На първия етап се разрушават 6 обекта, за които има констативни протоколи и не се обжалват в съда. До този момент от община Несебър са съставени вече около 300 констативни акта за незаконни строежи. Близо 130 са заповедите за премахване на временни обекти. Всички те са обжалвани в съда и са с влезли решения.  Продължават обаче да излизат и нови решения. В момента са изпратени 70 покани към собствениците на незаконни обектите за доброволното им премахване, които са с 14 дневен срок.

Днес на работниците се наложи да бутнат само една дървена конструкция до хотел „Котва“, тъй като останалите собственици доброволно са започнали разрушаването на постройките. Инициативата за акцията е на новия борд на държавното акционерно дружество „Слънчев бряг“. Неугледните търговски постройки години наред бяха отдавани под наем без да имат необходимите документи и разрешителни. В същото време павилионите създаваха и лош имидж на курорта. Много от незаконните обекти са изградени върху терени, собственост на хотелиерите в комплекса. От Съюза на собствениците в Слънчев бряг подкрепяха инициативата, но сега се оказва, че голяма част от тях обжалват, каза кметът на Несебър Николай Димитров. Той коментира, че не е логично да изсипеш милиони за лъскав хотел и отпред да сложиш барака, от която вземаш „дребни пари“ от наем. „ Има хотели, на които не може да се види входа  от сергии. И някои от тези хотелиери идват и ми пишат концепция за развитие на туризма…Въобще не ги чета…“, коментира Димитров.

Събарянето на незаконните постройки ще продължи поетапно. В момента дружеството „Слънчев бряг“, в което държавата притежава 75% от акциите,  изготвя нова схема за временните обекти, в която всички хотелиери, собственици на терени могат да участват за следващия сезон.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук