12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Събориха стар кран на пристанището, за да строят Морска гара

Започна разчистване на терена, върху който ще се изгражда Морската гара на Пристанище Бургас. Това съобщи директорът на порта и кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ Диян Димов. Вече е съборен първият стар кран. Оттук нататък поетапно ще бъде демонтирана съществуващата амортизирана инфраструктура и през 2012 г. започва рехабилитация на терена.

„Ние не работим само с картинки и фантазии. Ние действаме прагматично и сме осигурили реални средства за изпълнение на първи етап от проекта за изграждане на зона за обществен достъп до пристанището. Това става възможно благодарение на общите усилия на държава, община и администрацията на порта”, каза Диян Димов.

Догодина започва изграждане на Морска гара чрез използване на айфеловата конструкция на Магазия №1. Това ще позволи приемането и обслужването на всички пасажерски лайнери, посещаващи Черно море. Няма да бъде проблем дори акoстирането на 300-метров кораб.

 Територията на Морската гара ще бъде благоустроена чрез изграждане на удобна инфраструктура, включваща паркоместа, обилна зеленина, ново осветление, удобен достъп за автомобили, пешеходци и велосипедисти. Сградният фонд ще бъде с модерен дизайн и ще покрива всички изисквания за енергийна ефективност.

Още през 1997 г. е утвърден Генерален план за развитие на Пристанище Бургас, който предвижда зоната от 1-во до 4-то корабно място естествено да се впише в градската среда. Това ще позволи на всеки човек свободно да стигне до морето през тази територия – нещо, което в момента е невъзможно.

Междувременно вчера /28 септември/ в Бургаското пристанище без проблеми акостира 180-метров пасажерски кораб. 600-те му пътници се разходиха в града и околностите, напазариха си и похапнаха в местните заведения. Капитанът на кораба отправи комплименти към кмета Димитър Николов за красивия център на Бургас.

„Нека бургазлии свикват с гледката на тези големи туристически кораби, както свикнаха с гледката на залива ни, изпълнен със стотици уиндсърфове. И подчертавам дебело – Морската гара няма да е само за пасажерите, а за всеки, който пожелае да я посети – пеш, с автомобил или колело”, заяви Диян Димов.

В Генералния план за развитие на Пристанище Бургас е предвидено изграждането на модерен пасажерски терминал – това е следващата стъпка за развитие на Морската зона.

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук