9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Съветник осигури терапевтична езда за хора в неравностойно положение

Хора в неравностойно положение започват хиппотерапия в конната база в парк „Езеро“. Терапевтичната езда е по инициатива на общинският съветник и председател на партия „Български социалдемократи“ – Бургас Дина Димитрова, със съдействието на Община Бургас. На конната база в парк „Езеро“ се събраха хора в неравностойно положение от Регионалния съюз на слепита, Регионалния съюз на инвалидите, Регионален съюз на глухите, Дневен център „Свети Николай Чудотворец“ и Бюро за социално обслужване към Национален център за социална рехабилитация – Бургас. 1102.jpgТе ще посещават конната база през цялото лято по предварително изготвен график. „Хипократ е казал, че ако искаме болният да оздравее трябва да го положим върху кон и той много бързо ще се съвземе. Доказано е, че конната езда има благоприятен ефект при хора с различни проблеми, тъй като при нея действат всички мускули“, каза Дина Димитрова, която е и зам.-председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности в Общински съвет- Бургас. Димитрова допълни, че контактът с конете помага на хората в неравностойноположение да се почувстват независими и самостоятелни и ги предпазва от социална изолация.„Благодарим за поредната благотворителна инициатива на г-жа Димитрова, насочена към хората в неравностойно положение“, каза Марионела Стоянова, която е директор  на Бюрото за социално обслужване към Национален център за социална рехабилитация – Бургас.

В продължение на три месеца хората с увреждания ще могат да яздат коня Дортмунд, който е призьор на Републиканско първенство, а на разположение на децата ще бъдат две понита.

Хиппотерапията не може да излекува напълно хората с увреждания, но контактът с конете и движенията, които предизвиква ездата имат своя терапевтичен ефект върху двигателния апарат и гръбначния стълб, подобрява се подвижността в тазобедрените стави, коригира се стойката и позицията на главата.

1095.jpg

1088.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук