13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Съветници от ГЕРБ искат да се дари терен на черквата в с. Маринка

 Съветниците от ПП ГЕРБ-Бургас предлагат Общинския съвет да вземе решение за дарение, в полза на Църковното настоятелство при храм „Свети дух“ в с. Маринка, на недвижим имот (представляващ 2 860 кв.м. идеални части). За притежаваните от Община Бургас идеални части, от поземления имот, е съставен Акт за частна общинска собственост през 2003 г.  Останалите 140 кв. метри идеални части от имота са собственост на Църковното настоятелство при църквата.marinka.jpgПо твърдения на жители на с.Маринка, в началото на миналия век първите заселници на селото са отделили 3 дка дворно място в центъра на селото за черква, след което жителите на с.Маринка построяват със собствени средства църковен храм на Българската православна църква с наименование „Свети дух“. 

Не съществуват, обаче, документи за отреждането на терена и собствеността на БПЦ. През 1981 г. по обстоятелствена проверка е издаден  нотариален акт на името на църковното настоятелство, но само за сградата на църквата и намиращата се под нея земя с площ 140 кв.м. 

До 2000 г. църквата попада в общ терен с площ от 15060 кв.м., общинска собственост, отреден за административни сгради и КОО, без църковния имот да е отразен в съществуващия план.  По молба на Архиерейско наместничество, гр.Бургас, Община Бургас е провела процедура по попълване на кадастралния план с имота на църквата и впоследствие е допуснато частично изменение на ЗРП за кв.17, с.Маринка, с обособяване на самостоятелен парцел ІІ-421 за черква, с площ на имота 3000 кв.м., и друг самостоятелен парцел за общински нужди.

Доколкото църковното настоятелство при храм „Свети Дух“ разполага с нотариален акт за собственост само на 140 кв.м. идеални части от поземления имот, през 2003 г. е съставен АЧОС за останалите 2860 кв.м. идеални  части.

Постъпило е искане от председателя на църковното настоятелство при храм „Свети Дух“  ик. Стилиян Стойков общинската част от поземления имот да бъде дарена на църковното настоятелство за църковни нужди и при възможност дарението да бъде освободено от такси.

Данъчната оценка на недвижимия имот-предмет на настоящия проект за решение е 10822.20 лв.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук