14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Съветници твърдят, че мегапроектът за транспорта на Бургас е пред провал

Общинските съветници от Движение за социална справедливост Георги Иванов и Петър Цонев се обявиха днес против намерението на  администрацията да тегли нов кредит от 20 млн. лв. за съфинансиране на проекта за интегриран градски транспорт, който е на стойност 67 млн. Евро.  Съветниците изчислили, че 500 млн. лв. вече били изхарчени от администрацията от началото на мандата до този момент, а общата сума заедно с привлечените средства по европейски проекти била около 1 млрд. Местните политици твърдят, че общинският съвет е одобрил съфинансирането да стане със средства от бюджета на общината или с малък заем. Георги Иванов заяви също, че според поправка на Закона за общинския дълг, след изтичане на 39 месеца от мандата на общинския съвет, не могат да се трупат нови задължения. Законовият срок изтичал на 12 февруари.

На пресконференцията присъства и общинският съветник Ваклин Стойновски, който първи се обяви срещу намерението на администрацията да тегли още един кредит. Според него са допуснати и други нарушения от общинската администрация.

Потърсихме и становището на зам. кмета по финанси Красимир Стойчев. Той заяви, че няма пропуснати срокове, а докладната за искания кредит ще бъде гледана през март. Стойчев посочи също, че никъде не е вписано, че съфинансирането трябва да се осигури от собствени средства.

Предвид предстоящите местни избори се появиха и въпроси дали Ваклин Стойновски и неговата коалиция готвят обединение с „Движението за социална справедливост“. Двамата общинска съветника отрекоха за предстояща коалиция между тях.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук