6.5 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Съдът в Бургас остави в ареста трима каналджии

В общо съдебно производство, приключило около 23.00 часа в петък вечерта (05.08), Районен съд – Бургас определи три мерки за неотклонение „Задържане под стража” на Иван Христов, Добромир Велинов и Добромир Асенов.

Христов, Велинов и Асенов са привлечени в качеството им на обвиняеми обвиняеми за престъпление по чл. 281, ал.2, т.1, т.4 и т. 5, вр. чл.20, ал.4 от НК, за това, че на 03.08.2016 г., с цел да набавят за себе си или другиго имотна облага, противозаконно подпомагали група чужденци (31 лица), да пребивават в границите на Република България и да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – микробус и по отношение на повече от едно лице, част от които ненавършили 16- годишна възраст.

Районен съд – Бургас открива обосновано предположение за авторство на деянието на тримата обвиняеми – Христов, Велинов и Асенов.

Бургаският районен съд намира, че престъплението по чл. 281 НК се характеризира с изключително завишена обществена опасност. Осъществявайки го, обвиняемите са застрашили както реда в Република България, така и живота и здравето на самитке „трафикирани лица” и са засегнали особено важни обществени отношения по гарантиране сигурността и здравето, както на гражданите на страната, така и на превозваните чужди граждани. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Съдът намира, че поради самото естество на вмененото на обвиняемите деяние – превеждане на чужди граждани през територията на страната ни, е възможно обвиняемите да използват същите тези „канали” за напускане пределите на държавата, с цел избягване на наказателно преследване или осъществяване на друго престъпление.

Определението на Бургаския районен съд подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Бургас, в тридневен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук