7.1 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Съдът оправда кмета на Ямбол, нямало престъпление по служба

Апелативен съд Бургас разгледа наказателно дело, по което подсъдим е Кметът на Община Ямбол – Георги Славов и отмени присъдата на Ямболския окръжен съд в осъдителната част, постановена срещу него, като го оправда изцяло. Делото бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от друг състав на Бургаския апелативен съд. Припомняме, че с решение от 09.07.2014 г. състав на Апелативен съд Бургас потвърди произнесената присъда от Окръжен съд Ямбол на 14.11.2011 г. по НОХД №63/2011 г. С този съдебен акт Георги Славов бе признат за виновен в това, че през месец септември 2008 г. – месец март 2010 г. в гр. Ямбол, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Кмет на Община Ямбол, с цел да набави облага за „Диана Комерс І” ЕООД – гр. Ямбол, в размер на 1 619 362, 81 лева, е нарушил служебните си задължение и превишил властта и правата си при възлагането, сключването на договор №107/10.11.2008 год. и изпълнението на обществената поръчка за изграждане на обект „Улични водопроводи и улична канализация по ул. Ген. Заимов и ул. Граф Игнатиев“ в гр. Ямбол по чл. 15, ал. 1, чл. 39, ал. 1, т. 3, чл. 41, ал. 2 от ЗОП и чл. 22 от ЗОБ, като от деянието са настъпили значителни вредни последици за Община Ямбол и общинския бюджет в размер на 2 024 203. 51 лв., и бе осъден на лишаване от свобода за срок от три години и осем месеца, както и на „лишаване от право да заема длъжност кмет на община” за срок от четири години. Със същата присъда Славов бе признат за невинен по обвинението за „особено тежък случай“ по чл. 282, ал. 3 от НК .

Въззивното решение на Апелативен съд Бургас бе протестирано от Апелативна прокуратура гр. Бургас и обжалвано от защитниците на подсъдимия пред Върховния касационен съд. С решение №24 от 24.09.2015 г. Върховният касационен съд отмени решението на въззивния съд и върна делото за ново разглеждане. Касационните съдии намират, че в мотивите на въззивния съд не са посочени фактическите обстоятелства, с които се установява нарушаване на служебните задължения или превишаване на власт и права, както е посочено в обвинението. Посочва се, че въззивният съд не е обсъдил всички възражения на адвокатите на подсъдимия и ги е пренебрегнал почти изцяло по всички пунктове на обвинението. ВКС смята, че е необходимо противоречията и непълнотите в експертните заключения да бъдат анализирани и преодолени при новото разглеждане на делото, както и коректно и последователно съдът да открои направените от защитата конкретни възражения, като съответно предложи мотивирани отговори.

Спазвайки указанията на Върховния касационен съд, Бургаският апелативен съд разгледа наказателното дело, като проведе ново въззивно съдебно следствие. Апелативният състав разпита един свидетел и приобщи към материалите на делото показанията на друг, който не се яви в съдебно заседание. Изслуша заключения на експертизи, изготвени при предходно разглеждане на делото от Апелативен съд Бургас и постанови своя съдебен акт.

С произнесения днес съдебен акт Бургаският апелативен съд отмени присъда №63/2011 год. на Окръжен съд Ямбол, в частта, с която подсъдимият Георги Славов е признат за виновен за престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, извършено с цел да набави за себе си облага в размер на 1 619 362, 81 лв., последвали значителни вредни последици в размер на 2 024 203,51 лв. и му е наложено наказание три години и осем месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие в открит тип и четири години лишаване от право да заема длъжност кмет на община, като вместо това призна Георги Славов за невинен и го оправда. Съдът потвърди присъдата в оправдателната й част.

Присъдата на Бургаския апелативен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук