8.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Съдът остави Атанаска в ареста, тя се страхувала от линч

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на Атанаска Георгиева. Срещу нея е образувано досъдебно производство по обвинение в това, че за времето от 17 до 19 ч. на 10 април. на таван в жилищна сграда в гр. Поморие, обитаван от нея, умишлено е умъртвила малолетно момиче чрез задушаване, посредством полиетиленови торбички, поставени в областта на главата, и завързани с тиксо. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитата.

atanaska georgieva 1 Окръжна прокуратура – Бургас поиска срещу Георгиева да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение като се мотивира с тежестта на повдигнатото и обвинение и високата степен на обществена опасност на престъплението, за което е привлечена да отговаря. Прокурорът изтъкна обществената нетърпимост към подобни посегателства.

Той съобщи, че досъдебното производство е започнало на 10.04.2014 г. срещу неизвестен извършител за отвличане на 7-годишно дете, който поставил освобождаването му в зависимост от други обстоятелства. На 11.04.2014 г. Георгиева е била привлечена като обвиняема за квалифицирано убийство, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Държавният обвинител обърна внимание, че момичето е пребивавало в жилището на обвиняемата. То е умъртвено с поставени на главата му торбички, като било лишено от въздух за 1 до 3 минути. Прокурорът смята, че съществува реална опасност обвиняемата да се укрие или да извърши престъпление. Пребиваването й в ареста е наложително и за продължаване на разследването.

Защитникът на Георгиева подкрепи предложението на държавното обвинение, но изтъкна други аргументи. Подзащитната му нямало къде да отиде и не може да се върне в жилището си, което е в близост до пострадалите. Адвокатът поиска тя да бъде изпратена в болницата при Затвора – Ловеч, където да й бъде направена комплексна съдебно-психиатрична и психологическа експертиза. Така да се установи психическото й състояние и дали може да носи наказателна отговорност. Защитникът заяви, че след лични проблеми, Георгиева общувала само с близките си. В резултат на това, у нея се бил натрупал афект срещу съседите й това е отключило агресивна реакция.

Окръжен съд – Бургас като взе предвид представените по делото доказателства и становищата на страните, прие, че може да бъде направено обосновано предположение за авторство на  Георгиева на деянието, за което е привлечена да отговаря. То е тежко умишлено престъпление, което се наказва с над 10 години лишаване от свобода. Съдът намери, че са налице основанията за вземане на най-тежката мярка за процесуална принуда. В подкрепа на това становище той посочи и обстоятелството, че обвиняемата няма къде да пребивава. Жилището й е запечатано от разследващите, а същевременно се намира в една сграда с пострадалите. Със задържането й под стража ще се избегнат евентуални посегателства против живота и здравето на обвиняемата, както и всякакви усложнения от нейното освобождаване, свързани с престъпление против нея и личността й, или от нея против другиго. С тези мотиви Окръжен съд – Бургас определи, тя да бъде задържана под стража. Актът му може да бъде протестиран и обжалван в 3-дневен срок. Евентуалната въззивна мярка е насрочена в Апелативен съд – Бургас на 22.04.2014 г.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук