9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Съдът остави под домашен арест, обвинен в каналдийство

Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районен съд – Царево, с което остави без уважение искането за изменение на взетата мярка за неотклонение „Домашен арест“спрямо Григор Г. в по-лека, както и наложената двумесечна забрана за ново искане за изменение на мярката за неотклонение.

Григор Г. е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, предл. Първо, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 от Нк, вр. чл. 8, ал. 1, вр. чл. 22, ал.1, т. 1, вр. чл. 9а, ал. 2 от Закона за чужденците в Република България, за това, че на 27.06.2016 г. в землището на с. Синеморец, в посока р. Резово – гр. Царево, противозаконно подпомогнал група чужденци (66 лица), граждани на Афганистан и Ирак, чрез извършване на превоз към вътрешността на страната чрез използване на МПС –автобус, собственост на фирма, чийто управител и собственик е обвиняемия. Деянието е извършено и по отношение на лица ненавършили 16-годишна възраст и по отношение на повече от едно лице.

Според Бургаския окръжен съд, към настоящия момент няма събрани доказателства, които да разколебават извода за наличие на обосновано предположение за извършителската дейност от страна на обвиняемия по осъществяване на разследваното престъпно деяние.

Въззивният съд намери опасността от укриване на Григор Г. за реална, ако взетата мярка за неотклонение „Домашен арест“ бъде изменена в по-лека. Според съда, характера на дейността, с която се занимава дружеството, доскоро управлявано от обвиняемия, а именно превоз на пътници, каквато Григор Г. заяви пред настоящия съдебен състав, че възнамерява да извършва ако е на свобода, даде основание на съда да предположи, че това би му осигурило безпрепятствено преминаване на територията на друга страна – член на ЕС. Според съда към настоящия момент няма пречка обвиняемия да помага на съпругата си в отглеждането на двете им малолетни деца, бидейки в собствения си дом, докато търпи мярката за неотклонение „Домашен арест“.

Въззивният съд намери, че продължителността на домашния арест на обвиняемия не надхвърля разумните срокове за съществуването на тази мярка. Обвинението спрямо Григор е за тежко умишлено престъпление, за което съгласно чл. 63, ал. 4 от НПК, допустимият срок в досъдебното производство е до осем месеца,  а от вземането й до настоящия момент са изминали четири месеца.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук