14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Съдът пусна от ареста автокрадци, наложи им по-леки мерки

Окръжен съд Бургас е изменил наложени мерки за неотклонение задържане под стража спрямо Божидар Благоев и Валентин Стойков в по-леки. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че на 18.08.2015 год. за периода от 02:50 часа до 03:45 часа в к.к. „Слънчев бряг“ направили опит да отнемат противозаконно чуждо превозно средство – лек автомобил „Ауди Q 7” от владението на полска гражданка. Деянието е останало във фаза на опита по независещи от волята на Благоев и Стойков причини, а именно намесата на полицейските органи.

На 20.08.2015 г. Несебърският районен съд е взел спрямо Благоев и Стойков първоначални мерки за неотклонение задържане под стража, а на 26.08.2015 год. Окръжен съд Бургас ги е потвърдил.

Днес състав на Бургаския окръжен съд е разгледал жалба на Божидар Благоев срещу определение на Районен съд Несебър, с което е отказано изменение на наложената му мярка за неотклонение задържане под стража. Въззивният съд е приел жалбата на обвиняемия като основателна и е изменил наложената най-тежка мярка за процесуална принуда в домашен арест. Съдът, като е взел предвид изразените от страните становища, представените по делото писмени доказателства и като е съобразил закона, е установил, че действително би могло да бъде направено обосновано предположение, че обвиняемият е автор на евентуално извършеното престъпление. Обвинението, в което е обвинен Благоев е за тежко умишлено престъпление, но той е с необременено съдебно минало. Спрямо него няма висящи производства за извършени престъпления от общ характер. Съдът е преценил, че не са налице основания, от които да се направи извод, че той би могъл да се укрие или да се опита да осуети разкриването на обективната истина. Същият е с постоянно местожителство и адрес. Въззивният съдебен състав е намерил, че към настоящия момент взетата спрямо Благоев мярка за неотклонение е прекомерно тежка и следва да бъде изменена в по-лека такава, а именно „домашен арест“, която по мнение на състава би могла да изпълни целите на закона.

Пресцентърът уточнява, че наложената на обвиняемия Валентин Стойков мярка за неотклонение задържане под стража е променена от Бургаския окръжен съд на 08.10.2015 год. в по-лека – парична гаранция в размер на 3000 лева. Тогава съдебният състав е установил, че към този момент липсват предпоставките за налагане на мярка за неотклонение задържане по стража. Стойков не е бил привлечен като обвиняем за престъпление, извършено повторно или при условията на опасен рецидив, нито за престъпление, за което се предвижда повече от десет години лишаване от свобода. На следващо място, по делото е безспорно установено, че обвиняемият е с чисто съдебно минало и не са събрани данни за каквито и да било други противообществени прояви. Съдът е приел, че е налице обоснованото предположение, че деянието е осъществено именно от обвиняемия, но Стойков е с постоянен и известен адрес и спрямо него не са били извършвани каквито и да било действия по издирването му, поради което предположението, че той може да се укрие не е обосновано от събраните по делото доказателства. Извършени са множество процесуално следствени действия, поради което не съществува опасност обвиняемият да се опита да осуети разкриването на обективната истина.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук