14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Съдът разреши работата на пречиствателните съоръжения в Синеморец

Бургаският административен съд спря изпълнението на заповедите на Милен Ненчев, директор на РДНСК – Бургас за забрана  ползване  на две пречиствателни съоръжения в района на с. Синеморец – колектор и експериментален модул. Заповедите бяха издадени през август т.г. с мотива, че за съоръженията няма строителна документация  и не са въведени в експлоатация. sinemorec.jpgКметът Петко Арнаудов  ги обжалва по законно установения ред и поиска спиране на изпълнението им до решаване на спора по същество. Магистратите уважиха това искане. Изграждането на експерименталния пречиствателен модул започва през 2001 г. след положително становище от началника на РИОСВ – Бургас. Площадката е съгласувана с ХЕИ. МОСВ разреши заустване и регламентира количествата, които могат да се изпускат.Всички тези документи са представени в РДНСК в срока, посочен от тях.

„Липсата на  разрешение за въвеждане в есплоатация  е формален повод, за спиране на съоръженията, при положение, че цялата процедура преди това е изпълнена.“ – коментира адвокат Евгений Мосинов, представляващ  община Царево пред съда – „Магистратите проявиха мъдрост като поставиха  обществения интерес  над формализма и сложността на една процедура.  В страната много съоръжения от този тип работят без да са въведени в експлоатация, именно заради бюрократични пречки.“

Според кмета на Царево Петко Арнаудов в Синеморец наистина има проблем с пречистването на отпадните води, но това не е единственият курорт, който се нуждае от законно построени съоръжения.  „Избирателното санкциониране, макар съвсем законно, е лъжлива грижа за природата. Държавата трябва да види своята роля в решаването на проблемите, а не само наказване  на общините“, допълни още Арнаудов.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук