15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Съдът решава въззивно дело за грабеж на пенсионер

Апелативен съд Бургас разгледа и обяви за решаване ВНОХД 197/2014 г., образувано по жалба на Стоян Вълков срещу постановената му осъдителна присъда. На 30.10.2014 г. Окръжен съд Бургас го призна за виновен в това, че на 07.08.2013 г. около 16.00 часа в Бургас при условията на опасен рецидив отнел чужди движими вещи – сумата от 234 лв. от владението на възрастен човек, с намерение противозаконно да ги присвои като употребил за това сила.

съд

Първоинстанционният съд му наложи наказание 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Това наказание е групирано с наложените му с присъда на Районен съд – Бургас 3 месеца лишаване от свобода за кражба. Решаващият съд определи Вълков да търпи по-тежкото наказание, а именно 4 години лишаване от свобода.

С въззивната жалба Вълков и неговият защитник възразяват срещу присъдата и твърдят, че не е доказано, подсъдимият да е употребил сила. Иска се той да бъде признат за невиновен по обвинението в грабеж, извършен при опасен рецидив. Вълков признава, че е откраднал сумата, но не бил употребил насилие. Алтернативно искат наложеното му наказание да бъде намалено на 2 години лишаване от свобода, предвид наличието на многобройни смекчаващи вината му обстоятелства.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас се противопостави на жалбата и обърна внимание на направената от първата инстанция проверка на доказателствата, при която по категоричен начин е установила авторството на деянието. Държавният обвинител посочи, че Вълков се е възползвал от старостта, немощта и проявената от пострадалия добрина към него, и е отнел остатъка от пенсията му като употребил сила. Подсъдимият вече е осъждан 14 пъти за кражби, грабежи, обсебване и за държане на наркотични вещества. С тези аргументи прокурорът поиска да бъде потвърдена присъдата.

Пресцентърът припомня, че след като пострадалият взел пенсията си и извършил няколко плащания, седнал на пейка да пие кафе, а подсъдимият седнал до него и се заговорили. Прибирайки се в блока, където живеел, възрастният мъж се спънал на бордюра и паднал на колене. Тогава усетил чуждо присъствие зад гърба си и като се обърнал видял подсъдимия. Пострадалият посегнал за помощ към него, но Вълков го блъснал и той паднал настрани. Подсъдимият бръкнал в джоба на панталона на стареца и взел парите, увити в банково бордеро. Той хвърлил документа и побягнал с отнетата сума. Парите са били възстановени на пострадалия в хода на досъдебното производство.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук