12.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Съдът свети – за сигурност и красота

Апелативен съд – Бургас съвместно с ОД „Охрана“ Бургас реализира проект за декоративно и охранително осветление на Съдебната палата, съобщи на брифинг с журналисти административният ръководител на институцията – съдия Деница Вълкова. Проектът стартира в началото на 2017 г., когато сградата се стопанисваше от Апелативния съд.

В момента Съдебната палата е равномерно осветена, което от една страна отговаря на изискванията за естетическо фасадно осветление, от друга позволява ефективно използване на камерите за видеонаблюдение и повишена сигурност. Председателят на Апелативен съд – Бургас призова медиите да съдействат за популяризирането на медиацията като евтин, бърз и ефективен начин за извънсъдебно решаване на спорове.

„Създаден е център по медиация към Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас, където гражданите могат да получат съдействие и да бъдат насочени към медиатори, които да спомогнат за бързо и безконфликтно решаване на спорен въпрос, като се избегнат съдебните процедури. Подчертавам, че съдиите не са и не могат да бъдат медиатори“, каза още съдия Деница Вълкова.

Съдебният администратор Павел Фурнаджиев направи демонстрация на поместената в страницата на Апелативен съд – Бургас информация за алтернативната процедура за решаване на спорове извън съда. Тя се намира в панел „Полезно“ и съдържа освен информация за ползите и ефекта от медиацията, за това кой може да бъде медиатор и връзки към сайта на Министерството на правосъдието, където е публикуван Единния регистър на медиаторите. Гражданите ще могат да се запознаят и с Европейския кодекс на поведение на медиаторите, да видят имената на регистрираните медиатори към Центъра в Бургас и контактите с него.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук