21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Съдят бившия шеф на бургаския затвор Деян Костов

Окръжен съд – Бургас даде ход на наказателното дело срещу Деян Костов за извършено престъпление по служба. Той е обвинен в това, че на 23 март 2007 г. , в качеството си на началник на затвора в Бургас, е превишил властта и правата си, като с издадена от него заповед, преместил в затворническо общежитие от преходен тип – „Житарово“ лишен от свобода, изтърпяващ наказание при строг режим, без да има за това решение на оправомощена комисия. От това са могли да настъпят немаловажни вредни последици: уронване престижа на институциите – българския съд, Министерство на правосъдието, ръководството и администрацията на местата за лишаване от свобода.

Деян КостовСъдът определи делото да се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият направи искане за това. Костов е изразил съгласие да не се разпитват осем от свидетелите и при постановяване на присъдата съдът да се ползва от техните показания дадени в досъдебното производство. Днес в съдебното заседание бяха разпитани трима свидетели в това число и преместения затворник. Той заяви, че не се познава лично с подсъдимия, не е молил за някакви облаги и никога не ползвал привилегиите на затворниците от общежитието.

Пресцентърът уточнява, че преместеният затворник е лишен от свобода с присъда постановена от Окръжен съд Варна. С нея му е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 15 години при първоначален строг режим, вляза в сила на 23.06.2006 г. Осъденият е започнал да изтърпява наказанието си първоначално в Затвора, гр. Варна. На 10.01.2007 г. лишеният от свобода бил преместен в Затвора, гр. Бургас със заповед на Директора на ГДИН.

Преместването на лишени от свобода от затвор в затворническо общежитие от преходен тип било от правомощията единствено на Комисията по чл. 17 от отменения Закон за изпълнения на наказанията. Въпреки това и без да има нейно решение, подсъдимият Костов издал заповед за преместване на затворника в затворническото общежитие „Житарово“ Към този момент преместеният е имал остатък за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода повече от 11 години и не е имал това право. В затворническите общежития от преходен тип могат да се настаняват осъдени с добро поведение, изтърпели най-малко шест месеца от наложеното наказание в затвор или затворническо общежитие от закрит тип и остатък от наказанието не по-голям от пет години.

Процесът продължава на 5 ноември от 09.30 часа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук